Sałatka świąteczna ll.pdf

(43 KB) Pobierz
71443637 UNPDF
Sałatka świąteczna
Składniki
3 cykorie lub kilka liści sałaty lodowej, 2 strąki czerwonej papryki,
duży ogórek, 2 cebule, 8 ogonków liściowych selera naciowego,
3 pomidory, puszka szparagów, 5 jaj ugotowanych na twardo, 15
dag ugotowanych krewetek (mogą być z puszki), słoiczek majonezu, mały pojemnik
jogurtu naturalnego, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Świeże warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić: liście cykorii i ogonki liściowe
selera (które trzeba przedtem obrać z włókien) - na małe kawałki, paprykę - bardzo
drobno, cebulę - w kosteczkę, ogórek - w ćwierćplasterki, a pomidory - w ósemki.
Szparagi osączyć i pokroić na krótkie kawałki, jaja dość grubo posiekać, krewetki
osączyć. W wysokiej szklanej salaterce ułożyć warstwami kolejno: cykorię, paprykę,
ogórek, cebulę, seler, pomidory, szparagi i jaja. Majonez wymieszać z jogurtem,
doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę (nie mieszać). Na wierzchu ułożyć krewetki.
Wymieszać dopiero po podaniu na stół.
 
71443637.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin