Listkówka z czarnych porzeczek.pdf

(21 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Listk\363wka z czarnych porzeczek)
Listkówka z czarnych porzeczek
2 szklanki młodych, Ļ wie Ň o rozwini ħ tych listków czarnej porzeczki wraz z p ħ dami (bez
ugniatania)
1 l Ň ytniówki
1/2 ły Ň eczki do kawy kwasku cytrynowego
1 szklanka cukru
Listki wraz z p ħ dami opłuka ę , os Ģ czy ę , wło Ň y ę do słoja, zala ę 2 szklankami Ň ytniówki,
zamkn Ģę , a potem odstawi ę w chłodne miejsce na tydzie ı .
Nast ħ pnie zla ę nalew i przechowa ę w zamkni ħ tej butelce, a li Ļ cie zala ę reszt Ģ wódki i
pozostawi ę w chłodzie na 2 tygodnie.
Zla ę wyci Ģ g znad li Ļ ci i poł Ģ czy ę z poprzednim nalewem, a li Ļ cie zasypa ę cukrem, wymiesza ę
i postawi ę w ciepłym miejscu na 4 - 5 dni, a Ň cukier si ħ rozpu Ļ ci.
Cz ħ sto miesza ę .
Syrop zla ę , nalewk ħ poł Ģ czy ę z syropem, wsypa ę kwasek cytrynowy wstrz Ģ saj Ģ c, wymiesza ę .
Nast ħ pnie nalewk ħ przefiltrowa ę rozla ę do butelek, zamkn Ģę je szczelnie odstawi ę na 3
miesi Ģ ce w ciemne, chłodne miejsce.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin