Babka kakaowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka kakaowa

Babka kakaowa

 

Składniki:

kostka masła szklanka cukru

5 jaj

2 szklanki mąki pszennej

2 łeczki proszku do pieczenia

2-3 łki kakao tłuszcz

bułka tarta lub specjalny pergamin do formy

 

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jaju, a następnie niewielkimi porcjami dosypuj mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak uzyskane ciasto przełóż do formy - najlepsza będzie ozdobna średniej wielkości do babki lub zwykła prostokątna.

 

Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Przed wyjęciem sprawdź zaostrzonym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).

 

Jeśli marzy Ci się ciasto o strukturze marmurkowej, dodaj i wymieszaj kakao tylko z częścią masy, a potem bardzo delikatnie połącz ją z resztą ciasta.

 

A może wolisz tort? Ciasto trzeba wtedy upiec w okrąglej tortownicy, przekroić w poprzek na 2 lub 3 krążki, inaczej zwane blatami, nasączyć osłodzona kawa i przełyć masa śmietankowa, kawowa, orzechowa lub czekoladowa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin