Integrowana Produkcja Gruszek.pdf

(421 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Metodyka
INTEGROWANEJ PRODUKCJI
GRUSZEK
(wydanie drugie zmienione)
Zatwierdzona
na podstawie art. 5 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin
(tekst jednolity Dz.U. z 2008 r. Nr 133, poz. 849 ze zm.)
przez
Głównego Inspektora Ochrony Ro ś lin i Nasiennictwa
Warszawa, marzec 2010 r.
883533234.003.png
Zatwierdzam
Tadeusz Kłos
Opracowanie zbiorowe
Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach
pod kierunkiem prof. dr. hab. Remigiusza W. Olszaka
doc. dr hab. Anna Bielenin,
mgr Krystyna Jaworska,
doc.dr hab. Jerzy Lisek,
prof. dr hab. Augustyn Mika,
mgr Jerzy Mochecki,
prof. dr hab. Remigiusz W. Olszak,
doc. dr hab. Waldemar Treder
2
883533234.004.png 883533234.005.png 883533234.006.png
Metodyka: Integrowana Produkcja gruszek
marzec 2010 r
SPIS TRE Ś CI
WSTĘP....................................................................................................................... 4
I. PLANOWANIE I ZAKŁADANIE SADU GRUSZOWEGO ......................................... 5
1. Stanowisko.......................................................................................................... 5
2. Odmiany i podkładki............................................................................................ 5
3. Systemy sadzenia i rozstawy .............................................................................. 6
4. Obsadzanie obrzeŜy sadu................................................................................... 6
5. Przygotowanie gleby pod sad ............................................................................. 6
II. NAWOśENIE I WAPNOWANIE.............................................................................. 7
1. Pobieranie próbek gleby i liści do analiz ............................................................. 7
2. Wapnowanie ....................................................................................................... 8
3. NawoŜenie mineralne.......................................................................................... 9
4. NawoŜenie organiczne...................................................................................... 11
5. NawoŜenie sadu w poszczególnych latach ....................................................... 12
III. REGULOWANIE ZACHWASZCZENIA................................................................ 13
1. Mechaniczne metody zwalczania chwastów ..................................................... 13
2. Chemiczne metody zwalczania chwastów ........................................................ 14
IV. PIELĘGNACJA SADU......................................................................................... 15
1. Formowanie i cięcie drzew................................................................................ 15
2. Regulowanie wzrostu i owocowania ................................................................. 16
3. Nawadnianie grusz ........................................................................................... 16
V. OCHRONA GRUSZ PRZED CHOROBAMI ......................................................... 18
1. Wykaz najwaŜniejszych chorób i ich charakterystyka ....................................... 18
2. Progi zagroŜenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji ........................ 20
3. Sposoby zapobiegania chorobom..................................................................... 20
4. Niechemiczne metody ochrony roślin przed chorobami .................................... 20
5. Ochrona chemiczna grusz przed chorobami..................................................... 21
VI. OCHRONA PRZED SZKODNIKAMI ................................................................... 22
1. Wykaz najczęściej występujących szkodników i ich charakterystyka................ 22
2. Progi zagroŜenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji ........................ 24
3. Niechemiczne metody ochrony grusz przed szkodnikami................................. 25
4. Ochrona poŜytecznych stawonogów i ich introdukcja ....................................... 25
5. Rola drapieŜnych (owadoŜernych) kręgowców ................................................. 26
6. Ochrona grusz przed gryzoniami, zwierzyna łowną i ptakami........................... 26
VII. OGÓLNE ZASADY WYKONYWANIA ANALIZ NA POTRZEBY KONTROLI JAKO
ŚCI OWOCÓW W INTEGROWANEJ PRODUKCJI .......................................... 27
ZAŁĄCZNIKI............................................................................................................. 29
Załącznik 1. Najwartościowsze odmiany grusz i odpowiednie dla nich zapylacze 29
Załącznik 2. Zwalczanie chwastów przed załoŜeniem sadu gruszowego i w trakcie
jego prowadzenia ............................................................................. 30
Załącznik 3. Zwalczanie chemiczne chorób gruszy w Integrowanej Produkcji..... 31
Załącznik 4. Progi zagroŜenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji ....... 32
Załącznik 5. Zwalczanie chemiczne szkodników w IP gruszek ............................ 34
3
Metodyka: Integrowana Produkcja gruszek
marzec 2010 r
WST Ę P
Integrowana Produkcja jest to produkcja wysokiej jako ś ci mi ę dzy innymi
owoców, daj ą ca pierwsze ń stwo bezpiecznym metodom niechemicznym,
minimalizuj ą ca niepo Ŝą dane efekty uboczne stosowanych agrochemikaliów ze
szczególnym uwzgl ę dnieniem ochrony ś rodowiska i zdrowia ludzi.
W celu uzyskiwania wysokich i wysokiej jakości plonów, w IP dopuszczalne jest
stosowanie selektywnych lub wybranych częściowo selektywnych środków ochrony roślin.
Niezwykle waŜne jest równieŜ, aby chemiczne zwalczanie szkodników stosować tylko
wówczas, gdy ich liczebność przekracza przyjęty próg szkodliwości. Aby to jednak
stwierdzić, konieczne jest systematyczne prowadzenie lustracji pod kątem występowania
szkodników, chorób i chwastów – jest to podstawowy element racjonalnej ochrony roślin.
Owoce pochodzące z Integrowanej Produkcji są systematycznie kontrolowane na
obecność substancji szkodliwych, głównie pozostałości środków ochrony, azotanów oraz
metali cięŜkich. KaŜde gospodarstwo winno spełniać równieŜ wszelkie zasady Kodeksu
Dobrej Praktyki Rolniczej.
WaŜnym elementem IP jest moŜliwość identyfikacji miejsca pochodzenia
certyfikowanego produktu, gdyŜ kaŜdy z producentów juŜ w trakcie zgłoszenia się do
systemu IP otrzymuje swój niepowtarzalny numer ewidencyjny.
Przepisy prawne dotyczące Integrowanej Produkcji reguluje ustawa o ochronie roślin
z dnia 18 grudnia 2003 r. (Dz. U. 2008 r. Nr 133, poz. 849 ze zm.) oraz rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 r. (Dz. U. 2004 r. Nr 178, poz.1834 ze
zm.). Jednostką koordynującą całość systemu Integrowanej Produkcji w Polsce oraz
kontrolującą prawidłowość prowadzenia upraw i wydawania certyfikatów jest Państwowa
Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Producent chcąc uzyskać certyfikat IP musi spełnić następujące wymagania:
-
ukończyć 16-godzinne szkolenie IP,
-
zgłosić chęć prowadzenia upraw zgodnie z zasadami IP, w najbliŜszej jednostce
Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa,
-
prowadzić produkcję zgodnie z niniejszą metodyką szczegółową (dla określonego
gatunku),
-
prowadzić na bieŜąco Notatnik Integrowanej Produkcji,
-
przejść pozytywne kontrole: Notatnika, gospodarstwa w okresie wegetacji i jakości
płodów,
złoŜyć przed lub w trakcie zbiorów wniosek o wydanie certyfikatu IP.
Producenci, po otrzymaniu certyfikatu, mają prawo oznaczać swoje produkty zastrzeŜonym
znakiem (logo) Integrowanej Produkcji.
Niniejsza metodyka opracowana została przez zespół pracowników Instytutu
Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach na podstawie rezultatów wieloletnich
własnych badań oraz zgodnie z wytycznymi Międzynarodowej Organizacji Biologicznego
i Integrowanego Zwalczania Szkodliwych Organizmów i Chwastów oraz Międzynarodowego
Naukowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych.
-
Stosowane w niniejszym opracowaniu pojęcie dotyczące najwyŜszych dopuszczalnych
poziomów pozostałości środków ochrony roślin odnosi się do wartości najwyŜszych
dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów określonych w Rozporządzeniu (WE) nr
396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyŜszych
dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w Ŝywności i paszy pochodzenia
roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.
4
Metodyka: Integrowana Produkcja gruszek
marzec 2010 r
I. PLANOWANIE I ZAKŁADANIE SADU GRUSZOWEGO
1. Stanowisko
Przy wyborze stanowiska pod sad gruszowy naleŜy uwzględnić podobne czynniki jak
przy zakładaniu sadu jabłoniowego. Najodpowiedniejsze są tereny zróŜnicowane krajobra-
zowo, cechujące się duŜą stabilnością ekologiczną i rolniczą. Istniejące juŜ elementy
krajobrazu, takie jak zakrzewienia, Ŝywopłoty czy zadrzewienia – jeŜeli to moŜliwe – naleŜy
pozostawić w obrębie sadu lub w jego pobliŜu. JeŜeli natomiast ich nie ma, powinno się je
załoŜyć w miejscach do tego odpowiednich. W ten sposób powstaną korzystne warunki dla
bytowania organizmów poŜytecznych.
NaleŜy unikać stanowisk niekorzystnych, z którymi łączy się konieczność stosowania
zbyt duŜego nawoŜenia lub środków chemicznych do ochrony sadów. Powoduje to produkcję
owoców gorszej jakości. Szczególnie mało przydatne dla potrzeb Produkcji Integrowanej są
stanowiska naraŜone na szkody mrozowe i powodowane przez przymrozki wiosenne oraz
stanowiska podmokłe, na których drzewa często chorują. Pod sady gruszowe nie nadają się
równieŜ gleby bardzo lekkie i bardzo cięŜkie, poniewaŜ rosnące na nich drzewa są źle
zaopatrywane w składniki pokarmowe i nie wytwarzają pełnowartościowych owoców. Przy
planowaniu sadu, poza wyŜej wymienionymi elementami, naleŜy uwzględnić stopień
zagroŜenia skaŜeniami pochodzącymi z zakładów przemysłowych lub ciągów komu-
nikacyjnych o duŜym natęŜeniu ruchu.
Pod sad gruszowy trzeba wybierać lepsze siedlisko niŜ pod sad jabłoniowy. Grusze
rozwijają się wcześniej niŜ jabłonie i z tego powodu pąki kwiatowe łatwo są uszkadzane
przez przymrozki wiosenne i mrozy zimowe. Drzewa grusz marzną przy temperaturze
poniŜej -25°C, dlatego trzeba wybiera ć dla nich stanowisko wyniesione ponad tereny
sąsiednie. Pod grusze nieprzydatne są tereny nisko połoŜone w pobliŜu łąk i lasów,
bezodpływowe kotliny i wąskie doliny rzek. W górach odpowiednie są łagodne stoki,
z wyjątkiem dobrze nasłonecznionych stoków południowych, gdzie wczesny rozwój drzew
moŜe być przyczyną szkód przymrozkowych.
Grusze wymagają gleb głębokich, zasobnych w wodę, gliniastych lub piaszczysto-
gliniastych klasy II, III i IV. Na glebach piaszczystych grusze rosną gorzej niŜ jabłonie, a na
glebach podmokłych szybko giną. Na słabszych glebach, szczególnie gdy szczepione są na
pigwie, dla dobrego wzrostu i owocowania wymagać będą nawadniania kroplowego.
2. Odmiany i podkładki
Liczba odmian do towarowej uprawy jest w zasadzie ograniczona do trzech: ‘Faworytka’,
‘Konferencja’ i ‘Lukasówka’. Pozostałe, takie jak ‘Bonkreta Williamsa’, ‘Tryumf Packhama’,
‘General Leclerc’, ‘Carola’, ‘Dicolor’, ‘Erica’ i inne mniej popularne mogą być sadzone
lokalnie na dobrych glebach i ciepłych siedliskach, gdy jest zapewniony zbyt na owoce.
Wartość nowych odmian nie jest jeszcze dokładnie oceniona, aby moŜna je było polecać do
szerokiej uprawy. Spośród wymienionych trzech odmian podstawowych ‘Faworytka’ i
‘Lukasówka’ powinny by ć szczepione wył ą cznie na pigwie, natomiast ‘ Konferencja mo Ŝ e
by ć tak Ŝ e szczepiona na siewkach gruszy dzikiej, z przeznaczeniem na gorsze gleby. W
celu przyspieszenia owocowania wszystkie pozostałe odmiany, z wyjątkiem odmiany
‘Bonkreta Williamsa’, mogą być szczepione na pigwie. Dla ‘Lukasówki’ potrzebny jest dobry
zapylacz. Grusze wytwarzają mało nektaru w kwiatach, toteŜ pszczoły odwiedzają kwiaty
grusz niechętnie. Zapylanie kwiatów moŜna poprawić hodując w sadzie pszczołę murarkę.
Amerykanie polecają ‘Bonkretę Williamsa’ lub ‘Faworytkę’ sadzoną w proporcji 1 zapylacz na
16 drzew ‘Lukasówki’. Wykaz odmian i zapylaczy podano w załączniku 1.
W naszych warunkach z podkładek karłowych pod grusze najlepsza jest pigwa S 1 ,
dobrze się zrasta z większością odmian, jest wytrzymała na mróz i toleruje lekkie gleby.
5
883533234.001.png 883533234.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin