biol1.pdf
(
1053 KB
)
Pobierz
Æwiczenie 1 - aminokwasy
Ć
wiczenie 1
AMINOKWASY. BUDOWA I WŁA
Ś
CIWO
Ś
CI
Cz
ęść
do
ś
wiadczalna obejmuje:
- rozdział aminokwasów metodą chromatografii podziałowej (technika chromatografii bibułowej
wstępującej)
- miareczkowanie alaniny (wyznaczenie wartości pI i wartości pK
a
grupy karboksylowej i amino-
wej)
- wykonanie reakcji charakterystycznych dla wybranych aminokwasów
WPROWADZENIE
Aminokwasy są kwasami organicznymi zawierającymi
woln
ą
grup
ą
karboksylow
ą oraz
woln
ą
grup
ą
aminow
ą, połoŜoną przy
a
-atomie węgla. Poza tymi dwoma grupami, kaŜdy aminokwas ma
charakterystyczny dla siebie
ła
ń
cuch boczny R
(Ryc. 1 i 2)
Ryc. 1.
Schemat budowy i zróŜnicowanie funkcjonalne aminokwasów (Koolman, Röhm 2005)
Aminokwasy są składnikami budulcowymi
peptydów i białek
(aminokwasy proteinogenne). Nie-
które aminokwasy wchodzą w skład
lipidów
, np. seryna występuje w
fosfolipidach
, a glicyna w
solach
Ŝ
ółciowych
. Glutaminian, asparaginian oraz glicyna odgrywają rolę
neuroprzeka
ź
ników
.
Wszystkie aminokwasy, za wyjątkiem tylko lizyny i leucyny, mogą być metabolitami pośrednimi
szlaku glukoneogenezy
(aminokwasy glukogenne),
tzn. mogą posłuŜyć do biosyntezy glukozy.
Niektóre aminokwasy (asparaginian, glutaminian) są wykorzystywane do syntezy
zasad
puryno-
1
wych
i
pirymidynowych
,
hemu
(glicyna),
amin biogennych
(np. seryna, glutaminian) (Ryc. 4).
Niektóre aminokwasy są donorami grup aminowych przenoszonych na ketokwasy, a inne funkcjonu-
ją w
cyklu mocznikowym
(ornityna, cytrulina) (Ryc. 3).
Ryc. 2.
Łańcuchy boczne aminokwasów proteinogennych (Koolman, Röhm 2005)
Na ryc. 2 przedstawiono
ła
ń
cuchy boczne
dwudziestu aminokwasów budujących białka (amino-
kwasy proteinogenne), które ze względu na
budow
ę
chemiczn
ą oraz
polarno
ść
ła
ń
cuchów bocz-
nych
podzielono na siedem klas. Wartości podane na dole po lewej przedstawiają stopień polarności
danego łańcucha bocznego (najmniejszy u Phe, Cys, Met, Ala, a największy u Arg, Lys). Przy łań-
cuchach bocznych zdolnych do jonizacji podane są takŜe
warto
ś
ci pK
(czerwone liczby). Szczegól-
2
ną pozycję wśród aminokwasów zajmuje prolina (Pro). Jej łańcuch boczny wraz z węglem-α i grupą
aminową przy tym węglu tworzą 5-członowy pierścień. Atom azotu w pierścieniu jest słabo zasado-
wy i w warunkach fizjologicznych nie jest uprotonowany. Aminokwasy, które nie mogą być synte-
tyzowane w organizmach ludzkich (
aminokwasy
egzogenne
), oznaczone są czerwoną gwiazdką.
Ryc. 3.
Aminokwasy rzadkie (Koolman, Röhm 2005)
Ryc. 4.
Aminy biogenne pochodne aminokwasów (Koolman, Röhm 2005)
Wła
ś
ciwo
ś
ci amfoteryczne aminokwasów
. Obecność w aminokwasach grupy karboksylowej i gru-
py aminowej powoduje, Ŝe są one
zwi
ą
zkami amfoterycznymi
. W roztworach wodnych występują
głównie w formie jonów. W zaleŜności od pH środowiska jony te mogą mieć charakter kwasowy
bądź zasadowy.
3
W środowisku kwasowym aminokwas przyłącza proton, staje się kationem i
zachowuje jak kwas
,
gdyŜ występujące w cząsteczce grupa karboksylowa –COOH i grupa amoniowa –NH
3
+
mog
ą
by
ć
donorami protonów
. W środowisku zasadowym aminokwas oddając proton staje się
anionem i
dlatego zachowuje si
ę
jak zasada
, poniewaŜ zdysocjowana grupa karboksylowa –COO
-
i grupa
aminowa –NH
2
mogą
przył
ą
cza
ć
protony
. Jest taka wartość pH roztworu, w której cząsteczki ami-
nokwasów występują w formie
jonu obojnaczego
, w którym liczba ładunków ujemnych jest równa
liczbie ładunków dodatnich, czyli sumarycznie ładunek równy jest zeru. Taka wartość pH nosi na-
zwę
punktu izoelektrycznego (pI)
.
Charakter amfoteryczny aminokwasów ujmuje graficznie
krzywa miareczkowania
roztworów ami-
nokwasów mocnymi kwasami lub zasadami (Ryc. 5). Krzywa przedstawia zaleŜność wartości pH
miareczkowanego roztworu od liczby dodanych moli kwasu lub zasady. ZaleŜność między wartością
pH a stanem dysocjacji opisano równaniem Hendersona-Hasselbalcha, gdzie K
a
= stała kwasowa, a
pK
a
= ujemny logarytm stałej kwasowej
Z powyŜszego równania wynika, iŜ w warunkach, gdy formy zdysocjowana i niezdysocjowana są w
stęŜeniach równowagowych, to pK
a
= pH
Ryc. 5.
Krzywa miareczkowania histydyny (Karlson 1987)
4
Miareczkowanie roztworu aminokwasu połączone z jednoczesnym pomiarem pH roztworu pozwala
na doświadczalne wyznaczenie krzywej dysocjacji aminokwasu, określenie jego
warto
ś
ci pI
oraz
wyznaczenie warto
ś
ci pK
a
jego grup funkcyjnych.
Rozdział aminokwasów
Jedną z metod
rozdziału aminokwasów pozwalającą izolować z mieszaniny pojedyncze amino-
kwasy jest
chromatografia podziałowa
.
Opiera się ona na prawie
podziału solutu
(substancji roz-
puszczonej) między
dwie fazy ciekłe
-
ruchom
ą
i stacjonarn
ą. Faza stacjonarna utrzymywana jest
przez porowaty nośnik słabo adsorbujący składniki solutu. Porowatym nośnikiem moŜe być bibuła
lub Ŝel ułoŜony w kolumnie chromatograficznej lub wylany na płytkę. Warunkiem decydującym o
rozdziale substancji są
ró
Ŝ
nice w ich rozpuszczalno
ś
ci w fazie ruchomej i nieruchomej
, a więc
róŜnice we
współczynnikach podziału
między dwie nie mieszające się ze sobą fazy ciekłe. Chro-
matografia podziałowa opiera się więc na
prawie Nernsta
, które mówi, iŜ w układzie utworzonym
przez dwie nie mieszające się ze sobą fazy ciekłe i wspólny dla nich solut, stosunek stęŜenia tego
solutu w fazie 1 (c1) do jego stęŜenia w fazie 2 (c2) jest w stanie równowagi
wielko
ś
ci
ą
stał
ą, za-
leŜną od
temperatury
i
wła
ś
ciwo
ś
ci substancji
tworzących roztwory, a niezaleŜną od ilości sub-
stancji rozpuszczonej:
c
1
/c
2
= k
Miarą selektywności rozdziału dwóch substancji A i B w danym układzie jest
stopie
ń
rozdziału
,
którego wartość określa wzór: β
= K
A
/K
B
gdzie
K
A
określa
stosunek podziału
substancji A,
K
B
-
stosunek podziału
substancji B
między fazę ruchomą i nieruchomą.
Technika chromatografii bibułowej
. W chromatografii bibułowej nośnikiem fazy stacjonarnej,
najczęściej polarnej, jest odpowiednio spreparowana bibuła filtracyjna. Bibuła jest zbudowana z
włókien celulozowych ułoŜonych w porowatą, Ŝelową strukturę stanowiącą
faz
ę
nieruchom
ą. Czą-
steczki wody zaadsorbowane na bibule łączą się z włóknami celulozy wiązaniami wodorowymi.
Faz
ę
ruchom
ą w chromatografii bibułowej stanowią odpowiednie rozpuszczalniki organiczne poje-
dyncze lub zmieszane. Rozpuszczalniki muszą się częściowo mieszać z wodą np. szeroko rozpo-
wszechnionym układem jest mieszanina
n
-butanolu/kwasu octowego/wody w zmiennych propor-
cjach.
Szybkość wędrowania danego związku w określonych warunkach jest wartością stałą. Jej miarą
jest wartość
R
f
: R
f
= x/y, gdzie
x
- odległość od linii startowej do środka plamy aminokwasu, a y -
odległość od linii startowej do czoła rozpuszczalnika. W tabeli I podane są wartości R
f
dla większo-
5
Plik z chomika:
Rainhardt
Inne pliki z tego folderu:
biol1.pdf
(1053 KB)
biol2.pdf
(821 KB)
biol3.pdf
(460 KB)
biol4.pdf
(949 KB)
biol5.pdf
(469 KB)
Inne foldery tego chomika:
biochemia pomoce
PREZENTACJE
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin