Bakterie(2).pdf

(4416 KB) Pobierz
(anonymous)
Bakterie
1
Bakterie
Bakterie
Pałeczka okrężnicy ( Escherichia coli )
Bacteria
Cechy
Bakterie ( łac. Bacteriae , od gr. bakterion "pałeczka") grupa
mikroorganizmó w, stanowiących osobne królestwo . Są to
jednokomórkowce l ub zespoły komórek o budowie prokariotyc znej.
Badaniem bakterii zajmuje się bakteriologia, gałąź mikrobiologii.
Cechą charakterystyczną budowy komórek bakteryjnych jest brak
otoczonych błoną organelli, takich jak jądro komórkowe c zy
mitochondrium, które występują u wszystkich innych organizmów
żywych grzybów , roślin, protistów i zwierząt . Wielkość bakterii
wynosi od 0,2 do kilkudziesięciu mikrometr ów (μm). Mogą mieć różne
kształty, np. kulisty, pałeczkowaty lub spiralny. Niektóre bakterie
potrafią łączyć się ze sobą, tworząc luźne, charakterystyczne układy
przestrzenne (np. pakietowce, paciorkowce, trychom y).
mikroskopowy barwiony metodą Grama
Bakterie występują we wszystkich biotopa ch. Można je spotkać w glebie, w innych organizmach i w wodzie, na
lodowcach Antarktydy i wokół oceanicznych kominów hydrotermalnych. Występują także na terenach
radioaktywnych , co udowodnił eksperyment , w czasie którego bakterie poddawano działaniu promieniowania
.
W
jednym
gramie
237568804.007.png 237568804.008.png 237568804.009.png 237568804.010.png 237568804.001.png
Bakterie
2
gleby można znaleźć nawet 40 milionów komórek tych
organizmów, a około milion w mililitrze wody słodkiej .
Na Ziemi jest w przybliżeniu pięć kwintylionów
(5x10 30 ) bakterii, które stanowią znaczną część
biomasy planety [2] .
Dotąd nie udało się opisać wszystkich bakterii.
Przyczyną jest ogromna różnorodność tej grupy
organizmów, ich małe rozmiary oraz problem z
przetrzymywaniem w laboratoriach gatunki z około
połowy gromad nie mogą być hodowane [3] .
Pod względem sposobu odżywiania się, można je
podzielić na heterotrofy i autotrofy, a także symbionty ,
komensale i pasożyty. Niejednokrotnie stawały się
Wyhodowane z próbek wody mikroorganizmy na pożywce agarowej
Bakterie odgrywają ważną rolę w obiegu biogennych pierwiastków (są destruentami) . Biorą udział w
podtrzymywaniu wszystkich cykli biogeochemicznych (np. obiegu azotu) oraz w procesach fermentacji i gnicia .
Jako symbionty żyjące w organizmach zwierząt, w tym ludzi, odpowiadają m.in. za trawienie pokarmów,
umożliwiając lub przynajmniej ułatwiając w ten sposób ich odżywianie. Są producentami różnych ważnych dla
funkcjonowania ekosystemu substancji, np. niektórych witamin d la konsumentów. Niektóre bakterie mogą zakłócać
funkcjonowanie organizmów, powodując u nich choroby . W przemyśle i biotechnologii bakterie są niezwykle
cenione, w tym przy biologicznym oczyszczaniu ścieków ( jako główny element osadu czynnego ) oraz przy
wytwarzaniu produktów spożywczych, np. jogurt u i sera . Stosunkowo łatwo poddają się manipulacjom
genetycznym, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji peptydów i
białek , które trudno uzyskać z innych źródeł. Modyfikowane genetycznie bakterie są producentami np. insuliny
stosowanej jako lek w terapii cukrzycy.
Historia bakteriologii
Bakterie zostały po raz pierwszy zauważone w 1686 roku przez
przyrodnika i przedsiębiorcę Antoniego van Leeuwenhoeka, który
obserwował je używając własnoręcznie wykonanego,
jednoobiektywowego mikroskopu [4] . Nazwał je " animalcules " i
opublikował w serii listów do Royal Society [5] .
Nazwa "bakterie" została wprowadzona znacznie później, bo w 1838
r., od greckiego słowa baktērion ( βακτηριον "pałeczka") przez
Ludwik Pasteur w 1859 wykazał, że proces fermentacji jest
spowodowany przez wzrost mikroorganizmów, między innymi bakterii
(oprócz nich za proces są odpowiedzialne drożdże i pleśń, które nie są
bakteriami, a grzybami). Wraz z Robertem Kochem P asteur od samego
początku był zwolennikiem teorii wywoływania chorób przez
bakterie [7] . Robert Koch był pionierem w zakresie mikrobiologii
medycznej. Pracował nad cholerą, gruźlicą i wąglikiem. W badaniach
nad prątkami gruźlicy, Koch ostatecznie potwierdził swoją teorię
Antonie van Leeuwenhoek był pierwszym
mikrobiologiem, który przy pomocy
własnoręcznie wykonanego mikroskop u
zaobserwował bakterie
237568804.002.png 237568804.003.png
 
Bakterie
3
dotyczącą rozwoju chorób bakteryjnych, za które przyznano mu Nagrodę Nobla w 1905 [8] . Stworzył też szereg
zasad zwanych Postulatami Kocha , za pomocą których można stwierdzić, czy dana bakteria jest patogenem [9] .
Chociaż istnienie bakterii chorobotwórczych było już pewne w XIX wieku , nie było skutecznych lek arstw do walki z
nimi [10] . Paul Ehrlich opracował pierwszy lek, który nadawał się do zwalczania krętków bladych ( Treponema
pallidum ) wywołujących kiłę, wprowadzony do obrotu w roku 1910 jako salwarsan [11] [12] . Ehrlich był pionierem
immunologii w wykorzystywaniu barwników do walki z bakteriami. Jego prace były podstawą do rozszerzania
wiedzy o bakteriach i doprowadziły do stworzenia metody barwienia Grama, zostały też nagrodzone Nagrodą Nobla
w roku 1908 [13] .
Istotnym krokiem na przód w badaniu bakterii było uznanie w 1977 roku przez Carla Woese, że archeowce
pochodzą ewolucyjnie od innych organizmów niż bakterie, z którymi nie mają większych powiązań
filogenetycznych [ 14] . Nowa taksonomia o parta była na sekwencji 16S rRNA , co skutkowało podziałem
prokariontów na dwie ewolucyjne domeny, w ramach "systemu trzech domen" [15] .
Morfologia
Bakterie charakteryzuje duża
różnorodność kształtów i wielkości.
Komórki bakteryjne są średnio ok. 10
razy mniejsze od komórek
organizmów eukariotycznych .
Osiągają od 0,5 do 5 mikrometrów
wielkości. Kilka gatunków, na
dorastać nawet do połowy milimetra i
są widoczne gołym okiem [16] . Do
najmniejszych bakterii należą
wszystkie z rodzaju Mycoplasma . Mają
wielkość taką jak największe wirusy ,
osiągają maksymalnie 0,3
mikrometra [17] . Niektóre bakterie
mogą być jeszcze mniejsze, ale
ultramikrobakterie n ie zostały na razie
dokładnie zbadane [18] .
Schemat przedstawia porównanie wielkości bakterii na tle innych organizmów a także
cząsteczek oraz atom ów
Bakterie o kształcie kulistym ziarenkowce ( łac. coccus , z gr. kókkos ziarno, nasiono) stanowią większość. Częsty
jest też kształt pałeczki ( łac. baculus drążek). Niektóre bakterie o podłużnym kształcie są lekko wygięte w
kształcie przecinka, dlatego nazywane są przecinkowcami (łac. vibrio ). Inne mogą być w kształcie spirali
śrubowce ( łac. spirilla ), lub ściśle zwiniętych sprężynek krętki (łac. spirochetae ). Niewiele gatunków ma inne,
specyficzne kształty [19] . Różnorodność kształtów zależna jest od występowania i rodzaju ściany komórkowej
bakterii oraz jej cytoszkieletu . Może ona wpłynąć na zdolność bakterii do zdobywania składników odżywczych,
przemieszczania się w ciecza ch i ucieczki przed drapieżnikami oraz na możliwości czepne powierzchni komórki [20] .
Wiele bakterii występuje jako pojedyncze komórki . Inne grupują się, tworząc bardziej skomplikowane formy.
Bakterie z rodzaju Neisseria t worzą pary, Streptococcus przyjmują postać łańcuszków a Staphylococcus g rupuje się
w formy przypominające kiście winogron . Niektóre komórki są znacznie wydłużone i tworzą włókna, na przykład
Actinobacteria . Bakterie Nocardia t worzą specyficzne układy, podobne do strzępków grzybni [ 21] . Również sinice
przyjmują różne typy kolonii nitkowatych lub groniastych.
237568804.004.png
 
Bakterie
4
Możliwości rozwoju i kształty, jakie przybierają bakterie, najlepiej da się zauważyć przy ich hodowli na pożywkach.
Skupiska bakterii, będących potomstwem jednej komórki macierzystej, nazywane są koloniami b akteryjnymi.
Pojęcie to jednak nie jest tożsame z pojęciem kolonii u żywanym w innych dziedzinach biologii, gdzie zwykle
oznacza ono skupisko osobników związanych ekologicznie i fizjologicznie, nierzadko o skomplikowanej strukturze
powiązań i podziale funkcji. Kolonia bakteryjna jest po prostu wynikiem namnażania bakterii na dogodnym podłożu .
Gdy mikroorganizmy trafią na odpowiednie warunki, mogą stworzyć kolonie o wielkości od kilku mikrometrów do
pół metra wielkości. Duże kolonie składają się z różnorodnych grup bakterii, protistów i archeowców [21] [22] .Typ
wzrostu na pożywkach stałych i płynnych, oraz wygląd i zapach kolonii często jest charakterystyczny dla danego
gatunku. Niejednokrotnie kolonie bakteryjne wiążą się z podłożem, tworząc warstwy o grubości od kilku
mikrometrów do ponad pół metra. Są one zwane matami bakteryjnymi lub biofilm ami. Biofilmy mają, między
innymi, istotne znaczenie w medycynie. Pojawiają się bowiem często w trakcie przewlekłych infekcji bakteryjnych
albo na wszczepianych implantach medycznych. Bakterie występujące w formie biofilmu są przez niego chronione i
z tego powodu znacznie trudniej je zabić [23] .
Możliwe jest również tworzenie przez bakterie bardziej złożonych form morfologicznych. Na przykład,
Myxobacterie r ozwijające się w środowisku ubogim w aminokwasy, zlokalizują w pobliżu inne komórki zbliżają się
do nich, dzięki mechanizmowi quorum sensing . Organizują się następnie w twór o długości 5000 mikrometrów (5
milimetr ów), składający się w przybliżeniu z 100 tysięcy komórek bakteryjnych [24] . Poszczególne grupy komórek
wykonują w nich różne złożone czynności. Na przykład około jednej dziesiątej komórek, migruje w górę tej kolonii,
gdzie przechodzą w stan hibernacji , przekształcając się w formy przetrwalniko we, bardziej odporne na działanie
środowiska [24] .Organizacja ta przypomina normalny organizm wielokomórkowy.
Niektóre bakterie są w stanie wytwarzać endospory, nazywane czasami przetrwalnikami, które charakteryzują się
znacznym stopniem odwodnienia zawartej w nich cytoplazmy, a także grubymi i wielowarstwowymi osłonami.
Spory umożliwiają bakteriom przetrwanie w niekorzystnych warunkach, a następnie powrót do normalnych funkcji
życiowych, kiedy warunki zmienią się na sprzyjające. Bakterie wytwarzające przetrwalniki należą do rodzajów
237568804.005.png
 
Bakterie
5
Formy morfologiczne
ziarniaki, Coccus
dwoinki, Diplococcus
paciorkowce, Streptococcus
gronkowce , Staphylococcus
pakietowce, Sarcina
pałeczki , Bacterium
laseczki, Bacillus
maczugowce, Corynebacterium
przecinkowce, Vibrio
śrubowce , Spirillum
krętki , Spirochaeta
promieniowce, Actinomyces
prątki , Mycobacterium
Budowa komórki
Wszystkie bakterie mają stosunkowo
prostą budowę komórkową. Nie mają
jądra komórkowego, chloroplast ów,
które są charakterystyczne dla komórek eukariotycznych . Zamiast jądra komórkowego mają jedną dużą, kolistą i
nieupakowaną cząsteczkę DNA, czyli genofor, oraz niewielkie koliste cząsteczki DNA plazmid y.
Kształty kolonii bakteryjnych
Głównymi składnikami komórek bakteryjnych są:
• cytoplazma substancja koloidalna, wypełniająca
wnętrze komórki;
• nukleoid obszar cytoplazmy, w którym znajduje się
nić DNA;
• otoczka ściana o funkcji szkieletowej, na niej są
zawieszone rzęski;
• ściana komórkowa, która pełni funkcję ochronną, w jej
skład wchodzi mureina.
• błona komórkowa struktura oddzielająca wnętrze
komórki od świata zewnętrznego;
• rybosomy organelle s łużące do produkcji białek;
• rzęski i wici, które są wypustkami pełniącymi funkcję
ruchową, nie we wszystkich typach bakterii są obecne;
Budowa bakterii 1. Pile , 2. Plazmid , 3. Rybosomy , 4.
Struktury śródkomórkowe
Komórki bakteryjne są otoczone przez błonę komórkową, która pełni rolę bariery, a także pozwala na utrzymywanie
wewnątrz komórki różnych substancji, cytoplazmy i organelli. Dotyczy to np. białek , tłuszczów (są one materiałami
zapasowymi większości bakterii) i innych składników odżywczych. Bakterie zaliczają się do prokariotów. Nie
posiadają błony dzielącej poszczególne organelle (lub łączącej je) i w związku z tym wykształciły wiele dużych
struktur śródkomórkowych. Przy pierwszej obserwacji mikroskopowej przypominały one "worki" wypełnione
cytoplazmą. Później zauważono, że znajdują się tam pewne struktury, a sama cytoplazma stanowi hydroszkielet
237568804.006.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin