Pijana Zakonnica
Biszkopt -7 jaj -7 łyżek cukru -3 łyżki mąki tortowej -4 łyżki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka octu winnego Białka ubić, dodać stopniowo cukier, żółtka ,wymieszane mąki z proszkiem, ocet. Piec w tortownicy 26-28 przez ok 45 minut w 160 stopni, bez termoobiegu 180.Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na ok połowę wysokości. Krem gotowany -3 łyżki wody -1/2 kostki palmy -2 łyżki kakao -1 szkl cukru -ok 200 ml wódki Wszystkie składniki gotować na parze do momentu, aż rozpuści się cukier. Wlać wódkę .Letni krem powlewać w otwory. Wierzch -1/2 l śmietanki kremówki -1 fix do śmietany - 1 czubata łyżka cukru pudru Śmietanę ubić z cukrem i fixem ,wyłożyć na wierzch ciasta. Można posypać tartą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin,
lawinska1973