dieta.odt

(21 KB) Pobierz

dzień pierwszy

 

ŚNIADANIE:

- 1 bułka pełnoziarnista z margaryną,

- 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej,

- kilka plasterków świeżego ogórka,

 

- herbata lub kawa bez cukru

 

DRUGIE ŚNIADANIE:

- 1 jabłko

 

OBIAD:

- 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami,

- 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

 

PODWIECZOREK:

2 biszkopty

 

KOLACJA:

sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego

 

dzień drugi

 

ŚNIADANIE:

1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru

 

DRUGIE ŚNIADANIE:

1 nektarynka

 

OBIAD:

1 kotlet schabowy - usuń tłuszcz z mięsa, posmaruj je 1 łyżeczką margaryny, posyp suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią, grilluj ok. 8 minut z każdej strony

 

PODWIECZOREK:

2 herbatniki

 

KOLACJA:

ziemniaki z fasolą - obierz 1 ziemniaka, nakłuj go widelcem, posyp przyprawą do grilla i piecz w piekarniku (190 stopni) 1 godzinę. Podgrzej 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu natnij na krzyż i ściśnij boki, aby się otworzył. Nałóż na wierzch fasolę, posyp startym serem cheddar (10 g) i zapiecz, aż się roztopi.

 

dzień trzeci

 

ŚNIADANIE:

- 1 pieczone jajo,

- 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny,

- kawa lub herbata z mlekiem

 

Pieczone jajo

- 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny

- 1 jajo

- 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany

- sól

- świeżo zmielony pieprz

Wysmaruj margaryną kokilkę do zapiekania. Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę. Oprósz solą oraz pieprzem i piecz 8-10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni.

 

DRUGIE ŚNIADANIE:

1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego

 

OBIAD:

gulasz z bekonu - podsmaż na margarynie bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodaj 1/4 jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1 ogórek (mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę)

 

KOLACJA:

zapiekanka z warzyw - rozpuść na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułóż na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem, ułóż następną warstwę. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia, aż ser się zarumieni.

 

dzień czwarty

 

ŚNIADANIE:

berlińska przekąska, kawa lub herbata

 

Berlińska przekąska

- 1 kromka pumpernikla

- 1 łyżeczka chudego serka topionego

- 1 plasterek szynki westfalskiej

- 1 pokrojony w plasterki pomidor

- 1 gałązka pietruszki

Posmaruj pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj pietruszką.

 

DRUGIE ŚNIADANIE:

- 1 opakowanie chudego serka wiejskiego

 

OBIAD:

- stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g)

Usuń tłuszcz z mięsa. Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz w piekarniku kilka minut z każdej strony

 

PODWIECZOREK:

- 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)

 

KOLACJA:

kiełki fasoli z krewetkami (1 kromkę chleba posmaruj odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli z 1 łyżką obranych krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem)

 

dzień piąty

 

ŚNIADANIE:

- 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski

 

Serowy tost francuski (3 porcje)

- 1 łyżeczka startego sera cheddar

- 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny

- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

- szczypta pieprzu cayenne

- 3 kromki bagietki, grubości 5 mm

Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się zrumienią.

 

DRUGIE ŚNIADANIE:

- 3 suszone morele

 

OBIAD:

- szaszłyki z sosem orzechowym

 

Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)

- 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach

- 2 posiekane cebule dymki

- 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki

- 3 łyżki soku cytrynowego

- 1/4 łyżki mielonego imbiru

- 450 g chudej wołowiny na pieczeń

- sól

- świeżo zmielony czarny pieprz

- 1 szklanka twarożku

- 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem.

 

PODWIECZOREK:

pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem)

 

KOLACJA:

- specjał z salami i szpinakiem

 

Specjał z salami i szpinakiem

Rozgnieć 50 g rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla.

Kromkę przekrój na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków.

Przybierz listkiem pietruszki.

 

dzień szósty

 

ŚNIADANIE:

- 2 plasterki żółtego sera,

- 1 mały pomidor,

- 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa,

- kawa lub herbata

 

DRUGIE ŚNIADANIE:

- 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego

 

OBIAD:

- ryż z jajem

 

Ryż z jajem (4 porcje)

- 1 opakowanie ryżu z warzywami

- 4 jaja

Wsyp paczkę ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4 zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij jajo. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż jedz na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

 

PODWIECZOREK:

- 3 suszone śliwki (śliwki natnij z boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę)

 

KOLACJA:

- 1 kanapka z wątrobianką,

- 1 szklanka soku owocowego

 

Kanapka z wątrobianką

Rozgnieć 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na kromce chleba bez skórki.

Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułóż po 2 cienkie pasterki wątrobianki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin