Rzeżucha w skorupkach.doc

(54 KB) Pobierz

                    = Rzeżucha w skorupkach =

                

rzeżucha

,

Rzeczy, których potrzebujesz

stopień trudności: łatwe

·         Ligninę,

·         Skorupki po jajku, takie jakbyś wyjadła jajko na miękko, rozbite jedynie od góry,

·         Szklana miseczka,

·         Spryskiwacz z wodą,

·         Tekturę z rolki papieru toaletowego lub ręcznika papierowego

krok 1

W skorupkach jajek ułóż ligninę na dnie, tak około ¼ wysokości. Nalej wody aby lignina była dobrze wilgotna.

krok 2

Z tekturowej rolki poucinaj krążki, które będą służyć za podstawkę pod skorupki jaj. Możesz ją ozdobić, najprościej z folią aluminiową.

krok 3

Skorupki możesz pomalować, albo zostawić naturalne.

krok 4

Nasyp nasiona rzeżuchy do każdej skorupki, tak aby spoczywały na ligninie.

krok 5

Podlewaj codziennie aż wrośnie rzeżucha. Otrzymasz dekoracyjne pisanki.

krok 6

W podobny sposób postępuj z miską. Ułóż ją na tacy dnem do góry i pokryj kilkoma warstwami ligniny.

krok 7

Namocz ligninę i posyp nasionami rzeżuchy.

krok 8

Aby utrzymać ligninę wilgotną na stromych brzegach miski pryskaj ją wodą codziennie lub częściej jeżeli zbyt szybko wysycha.

krok 9

Rzeżucha powinna już po 2 dniach zacząć proces wzrostu. Razem z dziećmi możecie obserwować ja z dnia na dzień jest coraz większa.

krok 10

Gdy rzeżucha urośnie będziesz miała zielony kopczyk, na którym możesz ustawić baranka, a wokół miski poukładać na tacce pisanki, lub zwykłe gotowane jaja.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin