= Rzeżucha w skorupkach =
,
Rzeczy, których potrzebujesz
stopień trudności: łatwe
· Ligninę,
· Skorupki po jajku, takie jakbyś wyjadła jajko na miękko, rozbite jedynie od góry,
· Szklana miseczka,
· Spryskiwacz z wodą,
· Tekturę z rolki papieru toaletowego lub ręcznika papierowego
krok 1
W skorupkach jajek ułóż ligninę na dnie, tak około ¼ wysokości. Nalej wody aby lignina była dobrze wilgotna.
krok 2
Z tekturowej rolki poucinaj krążki, które będą służyć za podstawkę pod skorupki jaj. Możesz ją ozdobić, najprościej z folią aluminiową.
krok 3
Skorupki możesz pomalować, albo zostawić naturalne.
krok 4
Nasyp nasiona rzeżuchy do każdej skorupki, tak aby spoczywały na ligninie.
krok 5
Podlewaj codziennie aż wrośnie rzeżucha. Otrzymasz dekoracyjne pisanki.
krok 6
W podobny sposób postępuj z miską. Ułóż ją na tacy dnem do góry i pokryj kilkoma warstwami ligniny.
krok 7
Namocz ligninę i posyp nasionami rzeżuchy.
krok 8
Aby utrzymać ligninę wilgotną na stromych brzegach miski pryskaj ją wodą codziennie lub częściej jeżeli zbyt szybko wysycha.
krok 9
Rzeżucha powinna już po 2 dniach zacząć proces wzrostu. Razem z dziećmi możecie obserwować ja z dnia na dzień jest coraz większa.
krok 10
Gdy rzeżucha urośnie będziesz miała zielony kopczyk, na którym możesz ustawić baranka, a wokół miski poukładać na tacce pisanki, lub zwykłe gotowane jaja.
Niecierpliwka