Lasagne ze szpinakiem
Składniki: ser żółty 6 płatów lasagne al dente 250 gram mięsa mielonego 250 gram szpinaku mrożonego lub 500 gram świeżego czosnek (kilka ząbków) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 1/2 litra mleka zimnego gałka muszkatołowa 2 sztuki cebuli koncentrat pomidorowy rosół w kostce oregano sól pieprz
Sposób przyrządzenia: Lasagne 6 płatów lasagne al dente 250 gram mięsa mielonego ( smażymy na oleju około 8 minut) 250 gram szpinaku mrożonego lub 500 gram świeżego ( smażyć na odrobinie oleju aby woda wyparowała, pod koniec dodać 2-4 ząbków czosnku i sok z 1/2 cytryny) Zmieszać mięso mielone ze szpinakiem dodać sól i pieprz. sos beszamelowy: na 2 łyżkach masła smażyć przez 2 minuty 2 czubate łyżki mąki i pomału wlewać 1/2 litra mleka zimnego, ciągle mieszając - około 5-8 minut na koniec dodać gałkę muszkatołową. sos pomidorowy: 2 drobno pokrojone cebule lekko zrumienić dodać 1-2 ząbki czosnku roztarte z solą i oregano, do tego mała puszka przecieru pomidorowego i 1/2 kostki magii lub 1/4 kostki rosołku + trochę wody. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu, doprawić do smaku. czasem zamiast tego używam po prostu sosu bolońskiego albo jak mam czas to robię sos sama z pomidorów bez skorki, ziół i przypraw sama. Piekarnik podgrzać do 180 stopni Na dno malej blachy wąskiej ( 2 płaty lasagne wzdłuż powinny sie zmieścić) dajemy sos pomidorowy , następnie 2 płaty lasagne, na nie 1/2 mięsa ze szpinakiem, zalać 1/2 ilości sosu beszamelowego, przykryć startym serem lub plasterkami. Znowu 2 plastry lasagne i resztę mięsa ze szpinakiem , podlać sosem beszamelowym ale nie całym, ułożyć ostatnie 2 płaty lasagne i zalać resztą sosu beszamelowego . Sos beszamelowy musi pokrywać całą zapiekankę . Jak już sie piecze dodać na wierzch ser żółty ( w zależności czy lubi się bardziej lub mniej spieczony ( od 30 minut do 10 przed wyjęciem) . Piecze się godzinę.
Birdosz