· 1 indyk
· 100 g masła
· 2 łyżki miodu
· 1 szczypta soli
· 1 szczypta pieprzu
· 1 kg pieczarek
· 2 -3 cebule
· 2 jajka
· 5 łyżek bułki tartej
· 50 g masła
1. Indyka nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy na około 12 godzin w chłodne miejsce. Farsz przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem indyka. Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Roztapiamy na patelni masło, jak się podgrzeje wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do farszu dodajemy żółtka, a białka ubijamy z odrobina soli na sztywno. Do farszu dosypujemy bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
2. Na koniec dodajemy ubite białko i całość bardzo delikatnie mieszamy. Powstałą masą faszerujemy indyka i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia co jakiś polewamy indyka roztopionym masłem. Na 30 minut przed końcem, smarujemy indyka miodem rozcieńczonym pół na pól z wodą.
Birdosz