Kacze udka w pomarańczach z imbirem.doc

(478 KB) Pobierz
Kacze udka w pomarańczach z imbirem

Kacze udka w pomarańczach z imbirem

 

8 udek kaczych
* 3 pomarańcze
* 2 jabłka
* 2 cytryny
* spory kawałek świeżego korzenia imbiru
* 4 cebule
* tymianek
* 500 ml wody
* 2 łyżki miodu
* 100 g rodzynek
* całkiem sporo soli
* kilka łyżek oliwy

 

Udka solę i obsmażam na oliwie. Na dnie formy do pieczenia układam cebule pocięte w piórka, obrany i pocięty w plastry imbir i plastry sparzonej pomarańczy. Na cebuli, imbirze i pomarańczy układam ciasno uda kacze. Całą brytfankę dopełniam pociętymi pomarańczami, jabłkami w kawałkach, rodzynkami, cytrynami w plastrach, wodą z miodem i tymiankiem. Jeszcze dodaję sporą szczyptę soli i wstawiam brytfankę do piernika nagrzanego do 220 C na około 2 godziny. Udka podaję z bułką, winem i uśmiechem na twarzy ;) Są PYSZNE!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin