Domowa fasolka po bretońsku.doc

(111 KB) Pobierz
Domowa fasolka po bretońsku

Domowa fasolka po bretońsku

składniki

·         1 opakowanie białej fasoli jaśki

·         1 listek laurowy

·         3 ziarenka ziela angielskiego

·         4 kiełbasy śląskie

·         150 g boczku wędzonego

·         2 -3 ząbki czosnku

·         1 duża cebula

·         1 przyprawa do fasoli po bretońsku

·         * koncentrat pomidorowy

·         * sól, pieprz

·         * majeranek

Sposób przygotowania

1.     Fasolę moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Namoczoną fasolę gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim aż zmięknie. Gdy woda się wygotuje wlewamy tylko wodę gorącą przegotowaną.

2.     Na patelni smażymy boczek z cebulą pokrojone w kostkę, nastepnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki.

3.     Do ugotowanej fasoli ( fasoli nie odcedzamy z wody) dodajemy cebulę, boczek, kiełbasę i drobno pokrojony czosnek.

4.     Całość doprawiamy przyprawami, koncentratem pomidorowym i majerankiem. Gdy fasolka będzie za rzadka można ją zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin