Ciasto do pizzy(1).doc

(46 KB) Pobierz
Ciasto do pizzy (przepis II)

Ciasto do pizzy (przepis II)

 

ciasto do pizzy

Składniki:

·         2 łyżeczki suchych drożdży (7 g)

·         1 łyżeczka cukru

·         2,5 szklanki mąki (375 g)

·         1 szklanka ciepłej wody (250 ml)

·         pół łyżeczki soli

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         1/4 szklanki kaszy mannej (40 g)

Połączyć drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i wodę (nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 10 minut. Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać miksturę z drożdżami i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię wysypaną połową kaszy mannej, zagnieść raz jeszcze. Wyłożyć do formy kwadratowej o boku 32 cm (u mnie dwie formy 17 x 27 cm), wysypanej na spodzie resztą kaszy.

Nałożyć sos, dodatki. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin