Pizza na cienkim cieście.doc

(255 KB) Pobierz
Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście

Początek formularza

SKŁADNIKI:

mąka pszenna [300 g]

drożdże [4 dag] (świeże)

woda mineralna [3 szklanki] (letnia)

cukier [1 łyżka] (czubata)

sól [1 łyżeczka]

ser mozzarella [30 dag]

szynka hiszpańska [35 g] (małe opakowanie )

czarne oliwki [100 g] (krojone)

karczochy [150 g] (w zalewie/ pół sloika)

oliwa z oliwek [3 łyżki]

sos pomidorowy [0.5 op.] (np.: Cirio, pół słoika)

             

Dół formularza

Przygotowanie:

W dużej misce drożdże zalać odrobiną letniej wody, ok. ¼ szklanki. Dodać cukier i posypać jedną łyżką mąki.
Odważyć dokładnie mąkę i jak drożdże „zapracują” dodać mąkę, resztę wody, sól i oliwę.
Wszystko razem mięsimy, ok. 5 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Jeśli jest troszkę za rzadkie i ciągle się klei, to trzeba delikatnie podsypać garść mąki.
Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ciasto do wyrośnięcia w misce, w ciepłym miejscu.
Ciasto wyrasta ok. 30 minut.

Wykonanie:
Blachę odrobinę nasmarować oliwą. Wyjąć ciasto z miski i rękami rozciągnąć ciasto na całej blasze. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać startym serem, rozłożyć „porwaną” na paski szynkę hiszpańską lub parmeńską. Odsączyć i rozłożyć grillowane karczochy. Posypać krojonymi oliwkami.

Pizzę wstawiamy do rozgrzanego do 230 st. C piekarnika. Zapiekamy 15 minut.

Uwaga !
Jeśli chcemy dwie pizze, to trzeba podwoić składniki w tych samych proporcjach. Ja zawsze robię dwie, wtedy zużywam cały słoik sosu, oliwek i karczochów.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin