Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa(1).rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg niewielkich ziemniaków

600 g dużych pieczarek

15 g suszonych prawdziwków

opakowanie Zupy grzybowej Doskonała Kuchnia WINIARY

250 g śmietany kremówki

pieprz, sól

4 łki oleju

200 g mozzarelli

natka pietruszki

uszcz do formy

 

Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinach w osolonej wodzie (około 20 minut). Obierz 3-4 ugotowane ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce, a resztę pokrój.

 

Pieczarki umyj, potnij w plasterki i krótko podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym oprósz je solą i pieprzem.

 

Grzyby suszone starannie opłucz, zalej przygotowaną wcześniej zupą grzybową i obgotuj przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj ze śmietaną i startymi ziemniakami.

 

W wysmarowanej tłuszczem formie ułóż warstwami ziemniaki i pieczarki, a następnie oblej je sosem grzybowym i obłóż plastrami mozzarelli. Wstaw na 35 minut do pieczenia w temperaturze 200°C. Przed podaniem posyp natką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin