Grule zapiekane z boczkiem i warzywami.doc

(1 KB) Pobierz

PRZEPIS: Całe grule gotować w osolonej wodzie. Nie rozgotować, ale złapać je tak, by dały się pokroić w plastry grube na palec. Warzywa (3 marchwie, 1 pietruszka) pokroić w plasterki i obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Blachę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Ułożyć plastry gruli, a na nich cienkie plastry wędzonego boczku (może być chude podgardle), obsypać startym oscypkiem lub żółtym serem (nie żałować). Warzywa zmieszać z zeszkloną cebulą i dwoma ząbkami usiekanego czosnku. Doprawić szczyptą pieprzu i soli. Ułożyć na podkładzie z gruli. Ozdobić plastrami boczku lub gotowanej szynki, posypać tartym oscypkiem lub serem żółtym, szczyptą tymianku, kminku i pieprzu. Włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 30- 45 minut. Po rozłożeniu na talerze, posypać usiekaną drobno natką pietruszki. Do popicia podawać gorącą herbatę z cytryną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin