Budyń pieczarkowy.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

100 g ryżu

500 g pieczarek

100 g cebuli

100 g miękkiego masła

5 jajek

50 g tartego żółtego sera

pęczek posiekanej natki

sól,

pieprz mielona

słodka papryka

tarta bułka

 

Wykonanie:

 

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć, lekko ostudzić. Pieczarki i cebulę posiekać. Cebulę zeszklić w łyżce masła, dodawać stopniowo grzyby i ciągle mieszając odparować. Odstawić do przestudzenia. Pozostałe masło rozetrzeć z żółtkami i serem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ryż, grzyby, natkę i przyprawy wymieszać, dodać do masy maślano-serowej i delikatnie połączyć z pianą z białek. Formę budyniową wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wypełnić ją masą i zamknąć. Gotować na słabym ogniu w kąpieli wodnej ok. 120 min. Budyń wyłożyć na półmisek, podawać z sosem pomidorowym. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin