Wielkanocne krokiety
Świetne danie na wielkanocne śniadanie
Przygotowanie: 15 min.Smażenie: 5 min.Trudność: bardzo łatwe
Składniki na 4 porcje
•
20 dag mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
olej
szczypta soli
Farsz:
3-4 jajka
1 Cebula
10 dag żółtego sera
łyżeczka oleju
po szczypcie soli, papryki, pieprzu
Panierka:
1 jajko
bułka tarta
Etapy przygotowania
1.
Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki, szklanki mleka, szczypty soli oraz dodatkowo szklanki wody. Odstawić na pół godziny, by mąka spęczniała, następnie na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki.
2.
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać wraz ze startym żółtym serem do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
3.
Masę wyłożyć na naleśniki, zawinąć, krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na rumiano
chrundel