Wielkanocne_krokiety.doc

(72 KB) Pobierz
Wielkanocne krokiety

Wielkanocne krokiety 

Świetne danie na wielkanocne śniadanie 




Przygotowanie: 15 min.

Smażenie: 5 min.

Trudność: bardzo łatwe

 

Składniki na 4 porcje
 

20 dag mąki

 

 

1 szklanka mleka

 

 

2 jajka

 

 

olej

 

 

szczypta soli

 

 


Farsz:

 

 

3-4 jajka

 

 

1 Cebula

 

 

10 dag żółtego sera

 

 

łyżeczka oleju

 

 

po szczypcie soli, papryki, pieprzu

 

 


Panierka:

 

 

1 jajko

 

 

bułka tarta

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki, szklanki mleka, szczypty soli oraz dodatkowo szklanki wody. Odstawić na pół godziny, by mąka spęczniała, następnie na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki.

 

 

 

 

2.

Ugotować jajka na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać wraz ze startym żółtym serem do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.

 

 

 

 

3.

Masę wyłożyć na naleśniki, zawinąć, krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na rumiano

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin