Test wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu
a) 3
b) 4
c) 5
a) oleje roślinne
b) pieczywo razowe
c) mięso wieprzowe
a) ser żółty
b) szpinak
c) wątróbka wieprzowa
a) E
b) A
c) C
a) wspomaga pracę przewodu pokarmowego
b) wzmacnia układ odpornościowy
c) poprawia koncentracje uwagi
a) nadużywanie środków odchudzających i przeczyszczających
b) zaburzenia trawienia laktozy
c) jadłowstręt
a) 22 marca
b) 7 kwietnia
c) 12 maja
a) prawda
b) fałsz
a) śmietanę, ziemniaki, grzyby, frytki
b) salami, chałwę, boczek, ciasta
c) mleko, warzywa, cielęcinę, masło
a) nasycone kwasy tłuszczowe,
b) nienasycone kwasy tłuszczowe
c) nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe
a) oliwie oliwek
b) maśle
c) margarynie
a) masy i wysokości ciała
b) obwodu tali i bioder
c) obwodu tali i wysokości ciała
a) około 30%
b) około 15%
c) żadna z powyższych odpowiedzi
a) podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi
b) obniżenia ciśnienia tętniczego krwi
c) podniesienia smaku potraw
a) zwiększenie łaknienia
b) rozwój próchnicy zębów
c) rozwój osteoporozy
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
KLUCZ ODPOWIEDZI
1.C
2.A
3.C
4. B
5.A
6.C
7.B
8.A
9.A
10.A
11.A
12.B
13.B
14.B
15.A
16.B
17.B
18.B
19.B
20. BMI = masa ciała[kg] / wysokość2 [m2]
SUMA PKT DO UZYSKANIA – 21 (pyt. nr 1-19 – 1pkt, pyt. nr 20 – 2pkt)
jaaania