test wiedzy o zdrowiu.doc

(43 KB) Pobierz
Test wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu

Test wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu

 

  1. Ile posiłków w ciągu dnia powinna spożywać młodzież?

a)      3

b)     4

c)      5

  1. Który z niżej wymienionych produktów jest dobrym źródłem NNKT?

a)      oleje roślinne

b)     pieczywo razowe

c)      mięso wieprzowe

  1. Który z poniższych produktów jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza?

a)      ser żółty

b)     szpinak

c)      wątróbka wieprzowa

  1. Betakaroten jest prowitaminą witaminy:

a)      E

b)     A

c)      C

  1. Włókno pokarmowe:

a)      wspomaga pracę przewodu pokarmowego

b)     wzmacnia układ odpornościowy

c)      poprawia koncentracje uwagi

  1. Anoreksja to”

a)      nadużywanie środków odchudzających i przeczyszczających

b)     zaburzenia trawienia laktozy

c)      jadłowstręt

  1. Światowy Dzień Zdrowia przypada:

a)      22 marca

b)     7 kwietnia

c)      12 maja

  1. Produkty zbożowe są źródłem błonnika pokarmowego:

a)      prawda

b)     fałsz

  1. Według światowej Organizacji Zdrowia (1946) – zdrowie to nie tylko brak choroby czy ułomności ale pełen dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny:

a)      prawda

b)     fałsz

  1. Żywność modyfikowana genetycznie nie jest bardziej niebezpieczna dla zdrowia niż niemodyfikowana:

a)      prawda

b)     fałsz

  1. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są ryby i orzechy włoskie:

a)      prawda

b)     fałsz

  1. Otyłość typu „gruszka” zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca:

a)      prawda

b)     fałsz

  1. Do produktów o wysokiej wartości energetycznej (wysokokalorycznych) możemy zaliczyć:

a)      śmietanę, ziemniaki, grzyby, frytki

b)     salami, chałwę, boczek, ciasta

c)      mleko, warzywa, cielęcinę, masło

  1. Termin NNKT obejmuje:

a)      nasycone kwasy tłuszczowe,

b)     nienasycone kwasy tłuszczowe

c)      nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe

  1. Największa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się w:

a)      oliwie oliwek

b)     maśle

c)      margarynie

  1. Do wyliczenia wskaźnika służącego do oceny rozmieszczenia tkanki tłuszczowej (WHR) niezbędne są pomiary:

a)      masy i wysokości ciała

b)     obwodu tali i bioder

c)      obwodu tali i wysokości ciała

  1. Procentowa zawartość białka w wartości energetycznej diety u młodzieży w okresie dojrzewania powinna wynosić:

a)      około 30%

b)     około 15%

c)      żadna z powyższych odpowiedzi

  1. Ograniczenie spożycia soli kuchennej do 5-6g na dobę przyczynia się do:

a)      podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi

b)     obniżenia ciśnienia tętniczego krwi

c)      podniesienia smaku potraw

  1. Zwiększenie spożycia sacharozy wpływa na:

a)      zwiększenie łaknienia

b)     rozwój próchnicy zębów

c)      rozwój osteoporozy

  1. Podaj wzór na obliczanie BMI (Body Mass Indeks)  i oblicz swój BMI:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLUCZ ODPOWIEDZI

1.C 

2.A

3.C 

4. B

5.A

6.C 

7.B

8.A

9.A

10.A

11.A

12.B

13.B

14.B

15.A

16.B

17.B

18.B

19.B

20. BMI = masa ciała[kg] / wysokość2 [m2]

 

 

 

 

 

SUMA PKT DO UZYSKANIA – 21 (pyt. nr 1-19 – 1pkt, pyt. nr 20 – 2pkt)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin