Imprezowy zawrót głowy - kociolstregi.doc

(1174 KB) Pobierz

Imprezowy zawrót głowy              kociolstregi.blox.p

Mule po marynarsku. Spotkanie z owocami morza.

Mule po marynarsku uchodzą za klasykę gatunku. Proste i smaczne. Do tego dobre wino... Świeża bagietka. I gotowe. Jak pisałam, mnie to danie smakowało. Mężowi - nie. Nie odpowiadała mu konsystencja muli i ich smak. To danie z cyklu "więcej nie zrobię, bo sama nie przejem, a mąż nie lubi". Was jednak zachęcam do spróbowania. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i cytuję za autorką strony.

Składniki:

·         1 kg muli   1/2 cebuli

·         1/2 małego pęczka natki pietruszki

·         10 g masła

·         100 ml białego wytrawnego wina

·         pieprz i ewentualnie sól

·         1/2 gałązki tymianku (dowolnie)

Mule wyszorować, zeskrobać narośla z muszli i oderwać bisiory, tzn. włókniste nitki. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.

W rondlu roztopić masło na umiarkowanym ogniu, zeszklić cebulę, nie rumieniąc. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji) oraz tymianek jeśli jest używany, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać mule i gotować pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż mule się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli. W trakcie gotowania potrząsnąć rondlem i jeden raz mule zamieszać, aby równomiernie się gotowały. Zestwić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać.

http://kociolstregi.blox.pl/resource/mule.JPG

Włoska przystawka. Grissini z rukolą i boczkiem

Nie wiem jak u Was, ale u mnie lato wybuchło. Po prostu - eksplodowała. Drzewa zrobiły się zielone, niebo niebieskie, chmury białe jak baranki. Cudowny czas na piknik lub imprezę w ogrodzie. ja, choć nie dysponuję ogrodem, ani nie wybieram się w plener na imprezę zrobiłam przystawkę, która można zabrać w plener lub zrobić w plenerze - zarówno wykonaną jak i w wersji "instant"*. Grissini z boczkiem i boczkiem było strzałem w dziesiątkę. Sprawdziło się jako przystawka i zakąską do dobrej, polskiej wódeczki z dębowych beczek. Przepis z "Kuchni" nr 6/2010.

Składniki

·         paczka długich paluszków grissini

·         ok. 200 g cienko pokrojonego chudego boczku (trudno wyczuć ile gramów dokładnie, robiłam "na oko")

·         listki rukoli

Na plasterek boczku kładziemy listek lub dwa rukoli i dociskamy palcami. Owijamy grissino boczkiem rukolą do wewnątrz. Serwujemy.

Smacznego!

http://kociolstregi.blox.pl/resource/gotowegrisini.jpg

Pizza nowojorska z boskim sosem

Rzadko robię pizzę. Mój mąż twierdzi, że za rzadko... Dlatego, kiedy już ją robię, staram się by była doskonała. Mój mąż lubi pizzę na grubym cieście, ja wolę na chrupiącym, cienkim i delikatnym. Trudno pogodzić nasze pizzowe gusta.

Jakiś czas temu znalazłam w sieci galerię Dziuuni, a tam to zdjęcie. Poniżej był odnośnik do przepisu, z którego zrobiła pizzę. Przeczytałam recepturę, a następnego dnia zagniotłam ciasto i przygotowałam sos.  Ciasto jest boskie, a sos - zachwycający. Polecam! Przepis na spód pizzy i sos wg. Petera Reinharta cytuję za Dziuunią, która wklepała go na forum CinCin.

Pizzę podałam podczas spotkania ze znajomymi, którym bardzo zasmakowała.

Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30 cm lub 4 o średnicy ok. 25 cm

·         650 g mąki pszennej typ 650 (w oryginale bread flour o zawartości białka ok.11 g/100 g mąki)

·         1,5 łyżki cukru lub miodu

·         2 łyżeczki soli

·         1,5 łyżeczki drożdży instant

·         3 łyżki oliwy

·         1 3/4 szklanki- ok. 430 ml wody w temp. pokojowej


Suche składniki przesiać do miski, dodać mokre i miksować na średnich obrotach 4 
minuty. Odstawić ciasto na 5 minut, a potem miksować jeszcze 2 minuty. Podzielić ciasto 
na porcje, uformować spłaszczone kule i włozyć do misek wysmarowanych oliwą. 
Przykryć folią i odstawić na 15 minut, a następnie włożyć na min. 12 godzin do lodówki. 2 
godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki. Moje ciasto stało w lodówce przeszło dobę.


Podstawowy sos pomidorowy

·         puszka pomidorów w kostkach - najlepsze są firmy Mutti, inne należy odsączyć na sitku wyłożonym kawałkiem ręcznika papierowego

·         1 łyżka octu balsamicznego albo soku cytrynowego lub mieszanki octu z sokiem

·         duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

·         1/2 łyżeczki suszonej lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii

·         1/2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżka świeżego posiekanego oregano

·         2 duże ząbki cząsnku posiekane drobno

·         1/2 łyżeczki soli


Wymieszać wszystkie składniki. Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Można 
też sos zamrozić.

Na pizzę - ulubione składniki: u mnie cebula, świeża bazylia, mozzarella i salami.

Piekarnik rozgrzać z kamieniem do maksymalnej temperatury, nagrzewać minimum 20 
minut. (Nie mam kamienia używałam gorącej blachy - przyp. Malty). Spód lekko rozwałkować, następnie rozciągać nadając okrągły kształt. Deskę lub łopatę do pizzy posypać semoliną lub krupczatką, połozyć na niej spód i nakladać sos i składniki wierzchu pizzy. Zsunąć pizzę do piekarnika i piec aż spód spuchnie, a ser się stopi i zarumieni. Spód czasem piecze się na ciemnobrązowo, ale nie jest wtedy wcale twardy lecz chrupiący.
Upieczoną pizzę zsunąć na kratkę i odstawić na chwilkę żeby odparowała (inaczej spód 
będzie zaparzony i straci chrupkość). Smacznego!

 

http://kociolstregi.blox.pl/resource/pizzanowojorska.jpg

Niespodziewani goście i antipasti

Tego, że wczoraj wieczorem będę miała gości - nigdy bym się nie spodziewała. Tymczasem postanowiły odwiedzić mnie moje koleżanki z pracy, które były w okolicy. Ponieważ uważam, że godzina 18  nie jest najlepsza na słodycze i kawę, na stole pojawił się talerz antipasti.

Składniki na półmisek antipasti dla 6 osób

·         100 g szynki szwarcwaldzkiej

·         100 g pastrami

·         50-70 g wędzonego sera

·         kula mozzarelli

·         ser camembert

·         pomidor

·         garść oliwek zielonych

·         garść oliwek czarnych

·         pomidor

·         oliwa z oliwek -  ok 50 ml

·         ocet balsamiczny - 1 łyżeczka

·         pomidor

·         bazylia - suszona w moim przypadku

Wędlinę i ser żółty oraz camemberta ułożyć na sporym półmisku. Mozzarelle pociąć w plasterki, układać na talerzu, przekładając pokrojonymi plastrami pomidora. Posypać bazylią. Między wędliną a serami poukładać oliwki. Oliwę wymieszać z octem, polać nasz talerz antipasti - szczególnie intensywnie warto polać oliwki i pastrami.

Podawać z bagietkami, grissini, pieczywem czosnkowym - jak lubicie.

Smacznego!

Przepis dołączam do akcji Karnawałowe przekąski.

http://kociolstregi.blox.pl/resource/antipasti.jpg

 

Tepenada - najprostsza z prostych

Nic dodać, nic ująć. Tepenada.  Po prostu. Intensywna w smaku, pachnąca latem. Pyszna.

Moja ostatnia propozycja w akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna, druga w akcji Karnawałowe przekąski.

Składniki:

·         1 szklanka zielonych oliwek bez pestek

·         1 szklanka czarnych oliwek bez pestek

·         2 średnie ugotowane i ostudzone ziemniaki

·         2 ząbki czosnku

·         1 ostra papryczka

·         1 łyzka oliwy extra virgin

Wszystkie składniki poza oliwa z oliwek zmiksowac razem. Przełożyc do pojemniczka, zalać oliwą, zamknąć. Przechowywać w lodówce. Można zrobić tepenadę nawet 3 dni przed impreza. Nic jej nie będzie. Z podanego przepisu wyjdzie sporo tepenady. Na dużą imprezę :).

 

http://kociolstregi.blox.pl/resource/tepenada.jpg

 

Wykwintna serowa pasta z sera o niebieskiej pleśni

Sylwestra spędzaliśmy w domu z Przyjaciółmi, ale nie znaczy to, że ograniczyliśmy się do polskich standardów: bigos, chleb, zimna płyta... Udało mi się wyczarować na ten dzień uroczą pastę, którą serwowałam na krakersach. Jest słona, serowa... Sprawdziła się na imprezie.

Przepis dołączam do akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna oraz Karnawałowe przekąski.

Składniki:

·         100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni (np. Lazura)

·         100 g serka śmietankowego

·         1 łyżka kwaśniej śmietany

·         pieprz

Ser pleśniowy pokruszyć, wymieszać z serkiem śmietanowym i kwaśną śmietaną, doprawic pieprzem. Zostawic do przegryzienia na kilka godzin. Podawać na krakersach. Smacznego!

http://kociolstregi.blox.pl/resource/pastaserowa.jpg

 

Krokiety i barszcz czerwony klarowny

Wpisy mialy sie pojawić wcześniej, to znaczy jeden wczoraj wieczorem, a drugi dzis w południe, ale okazało się, że mój dostawca Internetu przeprowadza prace konserwacyjne i dlatego oba wpisy pojawiają się dziś. To juz po raz drugi Irena I Andrzej zorganizowali kulinarną zabawę blogową "Gotujemy po polsku". którą objał patronatem
agregator blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl. Przyłączyłam się do zabawy dośc późno, ale lepiej późno niż wcale. Na pierwszy ogień idzie moja poniedziałkowa obiadokolacja, czyli krokiety z barszczem czerwonym. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie zadnej polskiej rodzinnej nasiadówy (i nie tylko rodzinnej) bez tego dania.

Krokiety

Składniki

Naleśniki (ok 12-18 sztuk, zalezy od wielkości patelni i ciasta)

·         1/2 kg mąki pszennej

·         250 ml wody mineralnej gazowanej

·         250 ml mleka

·         2 jajka

·         1 zółtko

Wszystkie skladniki wymieszac na gładką masę, odstawić na ok 1/2 godziny. Rozgrzac patelnię, posmarowac cieniutko tłuszczem (jesli trzeba),
wlac ciasto, rozporowadzic po patelni, smazyć z obu stron. Odkłożyć na tależ do wystudzenia,a następnie rozprowadzic na nalesniku jeden z poniższych farszów.

Farsz mięsny

·         250 g ugotowanego zmielonego miesa (najlepsze wolowo-wieprzowe)

·         1 jajko

·         ulubione przyprawy


Wymieszac, smarować naleśnik, zawijać krokieta.

Farsz kapusciano-grzybowy

·         1 cebulka

·         250 g kapusty kiszonej

·         20-30 g suszonych grzybów


Kapustę wymoczyć, odsączyć i pokroić. Grzyby namoczyć, pokroić drobno, nie wylewać wody. Pokroic cebulę, podsmazyć ja na oleju, dolożyc kapuste i grzyby, przesmazać, co jakis czas dolewając wody spod grzybów. Kiedy kapusta bedzie miekka, wyłączyć. Nakładac na naleśniki, zwijac krokiety.

Pozwijane naleśniki obtoczyc w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smazyć na złotobrązowy. kolor.

Klarowny barszcz czerwony

·         koncentrat czerwonego barszczu ze słoiczka (kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, samodzielnie robię tylko na święta) - sprawdzcie proporcje w jakich nalezy go dodać do

·         50 gram suszonych prawdziwków

·         listek laurowy, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, majeranek, czosnek  ile kto lubi i sól.

Grzyby namaczam, a potem gotuję do miękkości w wodzie z listkiem laurowym, pieprzem i zielem angielskim. Grzyby wyławiam - można nimi wzbogacic farsz miesny lub kapuściany. :) Wywar zostawiam, dolewam do niego gorącej, zagotowanej wody - czekam, aż mi się polacza, wlewam koncentrat barszczu, czekam, aż osiagnie pożądana temperaturę (gorący, ale nie wrzący). Zestawiam garnek z gazu, przeciskam czosnek i wsypuję sporo majeranku na koniec.

Podaję z krokietem.

Smacznego!

 

http://kociolstregi.blox.pl/resource/barszczzkrokietem.jpg

środa, 28 października 2009

Carpaccio dyniowe

Jakiś czas temu w "Kuchni" było sporo przepisów na carpaccio: z łososia, tuńczyka, kaczej piersi i cukinii. Ponieważ moim zdaniem od cukinii do dyni dość blisko (proszę o to by ortodoksyjni wielbiciele i znawcy dyni na mnie nie krzyczeli :) ), postanowiłam popelnić takową przystawkę. Muszę przyznać, że był to pomysł wielce udany. Dopóki bedzie można dostać świeżą dynię będę go powtarzać.

Składniki

·         kilka plasterków cienko pokrojonej dyni

·         oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki)

·         ocet balsamiczny ciemny (1 łyzka)

·         1 łyżka orzechy włoskie posiekane

·         sól do smaku

Pociętą dynię ułozyć na talerzu. Oliwę i ocet dobrze wymieszać z odrobiną soli, polac nią dynię. Całość posypać orzechami.Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Smacznego!

 

http://kociolstregi.blox.pl/resource/karpaczio.jpg

Sałatka lub pasta z pora

Kolejna potrawa w świateczno - noworocznym festiwalu jedzenia zaproponowanym przez Olgę. Sałatka ta jest sprawdzonym daniem imprezowym, zwłaszcza, że mozna ją serwować w 2 postaciach jako pastę na białym pieczywie lub jako sałatkę. Przepis jest ze mną od czasów studenckich. Proporcje są ogromne, ale nie zdarzyło się, aby została na drugi dzień do dojadania.

Składniki (na bardzo duzo sałatki lub pasty, dla 6 - 8 osób):

·         10 jajek na twardo

·         4 długie białe cześci pora

·         puszka kukurydzy (jeśli nie użyjecie kukurydzy sałatka będzie zgodna z Montignaciem)

·         100 - 150 g startego na drobnej tarce sera żółtego (gouda lub edamski jest niezły)

·         słoik majonezu

·         sól i pieprz

Pora oczyścić, przeciąć wzdłuż, a potem posiekać w bardzo cienkie półplasterki. Przełozyć do naczynia, w którym bedziemy mieszać sałatkę i posypać solą. Wystudzone jaja na twardo pociąć w małą kostkę, dołożyć do pora, podobnie postąpić z odsączoną kukurydzą i startym serem. Dokładać łyżkami majonez, mieszać, doprawiaćostrożnie pieprzem.

Odradzam doprawianie solą - ser żółty odda nam słony smak, wiec jeśli damy jej za duzo sałatka może być nie do zjedzenia. Kiedy składnik sie połaczą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dopiero wtedy próbuejmy, czy nie jest za słona :). jeśli trzeba doprawiamy solą. Podajemy z białym pieczywem. Bez względu na to, czy chcemy ja podać w w wersji sałatkowej czy pastowej :) Smacznego!

http://kociolstregi.blox.pl/resource/450x418_salatkakukurydza.jpg

Szybka sałatka z selera naciowego

Przepis na tę sałatkę dostałam od mojego kolegi  jakieś 8 lat temu. Jest lekka smaczna i szybko znika. Pojawiła się również na wczorajszej imprezie sylwestrowej.

Składniki:

·         4 gałazki selera naciowego bez liści

·         1 jabłko

·...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin