PĄCZKI ZNAKOMITE SKŁADNIKI Na rozczyn: 6 dkg drożdy, 10 dkg mąki, łyżka cukru, 1/3 szkl. mleka Na ciasto: 40 dkg mąki 8 dkg cukru 8 żółtek szkl. podgrzanej słodkiej śmietanki pół laski wanilii 15 dkg roztopionego, letniego masła 1/3 łyżeczki soli kieliszek spirytusu WYKONANIE Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, utarte z cukrem żółtka i kolejno pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy starannie ręką. Gdy odstaje od rąk i miski jest gotowe. Powinno być niezbyt gęste, lśniące i elastyczne. Gdy zacznie ponownie rosnąć nabieramy łyżką porcje i formujemy w ręku małe krążki. W środek nakładamy pół łyżeczki nadzienia, zlepiamy, formujemy kulkę i kładziemy zlepieniem na dół na oprószonej mąką serwecie. Gdy podrosną obracamy je na drugą stronę, aby i ta urosła. Wyrośnięte, omiatamy z mąki i smażymy w nagrzanym silnie smalcu. Zrumienione obracamy ostrożnie. Usmażone starannie osączamy z tłuszczu. Jest to przepis Marii Lemnis, która wraz z Henrykiem Vitry zamieszczała w jednej z gazet staropolskie przepisy.
Belfegor594