Codzienne spożywanie migdałów a redukcja ryzyka choroby niedokrwiennej serca.
15 lipca 2003 w FDA ( Food and Drug Administration ) oficjalnie zatwierdzono fakt, że codzienne spożycie ok. 40 gramów migdałów dziennie może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca. 40 gramów migdałów odpowiada około 1/3 kubka lub ok. 34 orzechom. W związku z powyższym zostały one na stałe wprowadzone do diety korzystnie wpływającej na obniżenie poziomu cholesterolu LDL ( "zły cholesterol" ).
Wiele osób twierdziło do tej pory, że orzechy powinny być unikane w diecie niskocholesterolowej. Korzystny wpływ spożywania migdałów w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca potwierdzony został także przez American Heart Association, które od dawna promuje spożywanie produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. W jednym z badań przeprowadzonych przez American Heart Association grupa osób spożywających 30 gramów migdałów dziennie wykazała po miesiącu obserwacji średni spadek poziomu cholesterolu LDL o 4,4 % w stosunku do grupy będącej na tej samej diecie z wyłączeniem spożywania migdałów.
Migdały są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Dodatkowo orzechy te bogate są w witaminę E, magnez, włóknik i potas.
Nie tylko migdały zostały zaliczone przez FDA do orzechów korzystnie działających w profilaktyce choroby niedokrwiennej. Na liście znalazły się także orzechy laskowe, orzech ziemne, orzechy włoskie.
ok. 45gramów orzechów
migdały
orzechy laskowe
orzechy włoskie
orzechy ziemne
Cholersterol (mg)
0
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g)
5.3
3.3
19.5
7
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (g)
13.7
3. 8
10.4
Nasycone kwasy tłuszczowe (g)
1.6
2
2.6
3
Tłuszcz całkowity (g)
21
26
28
Potas (mg)
309
290
188
300
Magnez (mg)
117
6 9
68
71
Wapń (mg)
105
48
42
39
Błonnik (g)
5
4
2.85
Fosfor (mg)
201
123
147
160
Żelazo (mg)
1.8
1.25
Alfa-tokoferol (mg)
11
6.45
0.3
3.5
Białko (g)
9.0
6.3
6.5
Kalorie
246
267
278
241
darek.k45