Tradycja na polskim stole.pdf

(1048 KB) Pobierz
publikacja ver 2 09 SEPIA
Tradycja na polskim stole
7754381.003.png 7754381.004.png
Tradycja na polskim stole
Warszawa 2005
7754381.005.png
Tradycja na polskim stole
AUTOR i WYDAWCA
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydzia∏ Oznaczeƒ Geograficznych
ul. Wspólna 30
00-930 Warszawa
tel. +48 (22) 623 27 07
fax +48 (22) 623 25 03
www.minrol.gov.pl
e-mail: oznaczenia@minrol.gov.pl
Przepisy kulinarne zosta∏y udost´pnione dzi´ki uprzejmoÊci Pana dr. Grzegorza Russaka
Wydanie I, Warszawa 2005
© Copyright by Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Publikacja sfinansowana ze Êrodków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
PROJEKT, FOTOGRAFIE, DTP
Agencja Reklamowa „Po Godzinach“
30-009 Kraków, ul. Friedleina 6; tel. (012) 623.77.74
www.pogodzinach.com.pl e-mail: biuro@pogodzinach.com.pl
Fotografia na ok∏adce powsta∏a dzi´ki uprzejmoÊci Pana Artura Wroƒskiego,
w∏aÊciciela restauracji Chimera w Krakowie
ISBN 83-923468-0-7 Publikacja bezp∏atna
7754381.006.png
Spis treÊci
List Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
...................................................................
................................
.............................................................................
...........................................................................................................
............................................................................................................................
.............................................................
......................................................................................
.......................................................
..............................................................................
.................................................................
.........................................................
..............................................................................
.......................................................................................
...........................................................................................................................
.................................................................................................
..........................................................................................................
.............................................................................................................
............................................................................
........................................................................................................
..........................................................................................................
.......................................................................................................................
.................................................................................................
..................................................................................................
.............
..................................................................................
......................
....................................................................
str. 6
List Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
str. 7
Podstawowy wywar jarski do zup
str. 11
Bulion mi´sny
str. 12
Rosó∏
str. 12
Zupa ze Êwie˝ych grzybów (prawdziwków)
str. 13
Ziemiaƒskie pierogi wigilijne
str. 14
Pierogi per∏owe z kaszy j´czmiennej z grzybami
str. 15
Pierogi Hrabiny Tyszkiewiczowej
str. 16
Pierogi ruskie (bo z Rusi, czyli z Galicji)
str. 16
¸opatka z warchlaka (dzika) po szczebrzaƒsku
str. 17
Szynka z sarny na ró˝ne sposoby
str. 17
Sztuka mi´sa po ˝o∏niersku
str. 19
Bigos
str. 20
Staropolskie pasztety
str. 22
Pasztet z zajàca
str. 22
Pasztety z ryb
str. 23
Pasztet ze szczupaka lub sandacza
str. 23
Torty pasztetowe
str. 24
Tort pasztetowy
str. 24
Mazurki
str. 25
Mazurek rodzynkowy
str. 25
Nalewka na dereniu
str. 26
Miodówka – smorodinówka, czyli nalewka na czarnej porzeczce z miodem
str. 27
Lista Produktów Tradycyjnych
str. 28
Europejski system ochrony nazw produktów rolnych i spo˝ywczych
str. 29
Semper fidelis – zawsze wierni tradycji
str. 30
7754381.001.png
Szanowni Paƒstwo
Przedstawiam Paƒstwu publikacj´ poÊwi´conà polskim produktom tradycyjnym. Nasz kraj posiada w∏asne,
specyficzne produkty, które sà wyrazem wielowiekowego dziedzictwa kulturowego i odgrywajà znaczàcà rol´
w podtrzymywaniu rodzimej tradycji.
Przysmaki kulinarne mieszkaƒców poszczególnych regionów sà przygotowywane wed∏ug tradycyjnych receptur
i metod, które stosowane sà nieprzerwanie od wieków. Takie w∏aÊnie produkty cieszà si´ du˝ym zainteresowaniem
konsumentów i stwarzajà niepowtarzalnà szans´ na zwi´kszenie dochodów mieszkaƒców polskiej wsi. Lokalne
specja∏y stanowià atrakcj´ i pomagajà w rozwoju agroturystyki i tworzeniu nowych pozarolniczych miejsc pracy
na obszarach wiejskich.
Szczególnà cechà polskiej kuchni jest jej niebywa∏a ró˝norodnoÊç – w ka˝dym regionie mo˝emy znaleêç charak-
terystyczne dla niego potrawy, z których ka˝da mo˝e staç si´ kulinarnà specjalnoÊcià.
Zach´cam Paƒstwa do si´gania po rodzime polskie produkty oraz do korzystania z dawnych sprawdzonych re-
ceptur. Chcia∏bym, aby lektura tej publikacji przyczyni∏a si´ do krzewienia kultury polskiej kuchni, a kuli-
narna tradycja zagoÊci∏a na naszych sto∏ach.
˚ycz´ Paƒstwu niezwyk∏ej przygody z tradycyjnà kuchnià polskà.
Krzysztof Jurgiel
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
7754381.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin