Vinaigrette ze śledzia.doc

(26 KB) Pobierz
Vinaigrette’’ ze śledzia

Vinaigrette’’ ze śledzia

Drukuj

E-mail

Początek formularza



Skład:
2 filety śledziowe
3 ugotowane w łupinach ziemniaki
1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
2-3 ugotowane buraki
3 jaja na twardo
2 ogórki kwaszone
kilka grzybów marynowanych i korniszonów
2 cebule
sok z 2 cytryn
2 żółtka
6 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
cukier
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób wykonania:
Filety opłukać, pokroić w cienkie paski lub kostkę i skropić cytryną. Ugotowane ziemniaki i buraczki obrać, pokroić w drobna kostkę. Jaja posiekać. Ogórki pokroić w cienkie paski.
Obraną, opłukaną cebulę, grzybki i korniszony drobno posiekać. Układać na długim półmisku
wszystkie składniki , każdy oddzielnie, pasmami, jeden obok drugiego; ziemniaki i filety obsypać obficie szczypiorkiem, a warzywa - solą i pieprzem. Udekorować ozdobnie pokrojona marchewką i jarmużem. Polać całość sosem utartym z surowych żółtek, musztardy i oliwy, przyprawionym do smaku solą i cukrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin