Śledzie po ropczycku.doc

(100 KB) Pobierz
Śledzie po ropczycku

Śledzie po ropczycku.

Drukuj

E-mail

Początek formularza

Składniki:


5 śledzi,
5 średnich marchwi,
3 średnie cebule,
25 dag oleju słonecznikowego,
1 liść laurowy,
kilka kulek ziela angielskiego,
kilka ziarenek czarnego pieprzu,
sok z cytryny
sól
Sposób wykonania:
Wymoczone śledzie oczyścić, zdjąć z nich filety. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1 godz. Marchew i cebulę pokroić w słupki. Do połowy rozgrzanego oleju dodać warzywa, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić na małym ogniu ok 12 min. Przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Dodać resztę oleju, wystudzić. W słoju ułożyć warstwami śledzie i warzywa. Ostatnia warstwa to warzywa. Zalać olejem od duszenia warzyw. Przełożyć w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na min. 2 dni. Podawać z białym pieczywem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin