Pstrąg pieczony w folii.rtf

(6 KB) Pobierz
Pstr¹g pieczony w folii

Pstrąg pieczony w folii

 

Składniki:

4 pstrągi (po 20 dag każdy)

4 arkusze folii aluminiowej

2 łki masła

4 małe pomidory (bez skórki) pokrojone na ćwiartki

l

pieprz

nadzienie:

15 dag pieczarek

łka masła

łka soku z cytryny

2 łki drobno posiekanej natki pietruszki

łeczka suszonego estragonu

 

Pieczarki umyj, osusz i potnij w płatki. Na patelni rozgrzej ł masła i usmaż pieczarki na średnim ogniu, aż wyparuje płyn, a pieczarki się zrumienią.

 

Pstrągi wypatrosz, umyj, osusz oraz natrzyj solą i pieprzem.

 

Usmażone pieczarki wymieszaj z sokiem z cytryny, natką i estragonem, i tym nadzieniem nafaszeruj pstrągi, spinając je wykałaczkami. Osobno połóż je na posmarowanych masłem arkuszach folii i obsyp wiórkami masła, umieszczając obok po 4cząstki pomidorów. Folie szczelnie pozawijaj i umieść w piekarniku nagrzanym do 220°C na 25 minut.

 

Podawaj zaraz po upieczeniu, kładąc zawiniątka wprost na talerzach. Najlepszymi dodatkami są tu ziemniaki pieczone oraz surówka lub zielona sałata mieszana.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin