Leczenie dietą dorosłych chorych na cukrzycę.pdf
(
152 KB
)
Pobierz
03 Szostak.p65
PRACA POGLĄDOWA
ISSN 1640–8497
Wiktor B. Szostak, Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Leczenie dietą dorosłych chorych na cukrzycę
Dietary treatment in adult diabetic patients
STRESZCZENIE
Główne cele leczenia cukrzycy dietą to: 1) uzyskanie
i utrzymanie prawidłowego lub bliskiego prawidło-
wemu stężenia glukozy we krwi, optymalnego pro-
filu lipidowego i pożądanych wartości ciśnienia tęt-
niczego; 2) zapobieganie rozwojowi przewlekłych
powikłań cukrzycy lub jego spowolnienie.
U pacjentów z nadwagą należy zmniejszyć masę cia-
ła co najmniej o 10% poprzez ograniczenie spożycia
tłuszczów i węglowodanów. Spożycie białek powin-
no wynosić co najmniej 0,8 g/kg należnej masy ciała
i powinno pokrywać 15–20% zapotrzebowania ener-
getycznego. Spożycie węglowodanów powinno wy-
nosić 45–50% energii. Preferowane powinny być pro-
dukty o niskim indeksie glikemicznym (< 50). Ogólne
spożycie tłuszczów powinno wynosić 30–35%
energii, nasyconych kwasów tłuszczowych co naj-
wyżej 7% energii, a izomerów trans nienasyconych
kwasów tłuszczowych — poniżej 1% energii. Wielo-
nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być spoży-
wane w ilościach zalecanych zdrowym osobom. Na-
leży ograniczać spożycie soli do 5 g dziennie. Posiłki
powinny być spożywane regularnie 4–6 razy dziennie,
o stałej porze. W niniejszej pracy podano zestawienie
produktów spożywczych zalecanych, ograniczanych
i przeciwwskazanych dla chorych na cukrzycę. Zapre-
zentowano graficzny podział zalecanych produktów
spożywczych na grupy ułatwiający ułożenie dzien-
nej racji pokarmowej, zgodnie z rekomendowanymi
proporcjami składników odżywczych. Zamieszczono
też przykładowe jadłospisy dziennych racji pokarmo-
wych na 1200, 1500, 1800 i 2000 kcal.
(Diabet. Prakt.
2008; 9: 18–27)
Słowa kluczowe: cukrzyca, dieta, zalecane produkty
żywnościowe, jadłospisy
ABSTRACT
The main goals of diabetes treatment is: 1. to achieve
and maintain normal or close to normal blood glu-
cose levels, lipid profile, and blood pressure values;
2. to prevent, or to slow, the rate of development of
the chronic complications of diabetes.
In overweight patients body mass should be reduced
by at least 10% by decrease in fat and carbohydrate
intake. Protein intake should amount to at least
0.8 g/kg of normal body mass, covering 15–20% of
energy requirement. Carbohydrate intake should ac-
count for 45–50% energy. Products of low glycemic
index (< 50) are preferred. Total fat intake should
account for 30–35% energy, saturated fatty acids
£
7% energy, and trans isomers of unsaturated fat-
ty acids < 1% energy. Polyunsaturated fatty acids
should be consumed in the amounts that are rec-
ommended for healthy people. Salt intake should
be reduced to 5 g daily. Meals should be regular,
consumed 4–6 times a day, at the same hours. The
recommended, limited and contraindicated food
products for diabetics are listed. We presented also
the graphic illustration of groups of recommended
food items, that facilitates composing the daily
food ration consistent with the recommendations
concerning nutrient proportions. Examples of daily
menus of 1200, 1500, 1800 and 2000 kcal are
presented.
(Diabet. Prakt. 2008; 9: 18–27)
Adres do korespondencji: prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Instytut Żywności i Żywienia
ul. Powsińska 61/63, 02–903 Warszawa
Diabetologia Praktyczna 2008, tom 9, 1, 18–27
Copyright © 2008 Via Medica
Nadesłano: 10.01.2008
Przyjęto do druku: 25.01.2008
Key words: diabetes, diet, recommended foods,
menus
18
www.dp.viamedica.pl
Wiktor B. Szostak, Aleksandra Cichocka,
Leczenie dietą dorosłych chorych na cukrzycę
Tabela 1. Średnie zapotrzebowanie na energię u dorosłych osób
Osoby leżące
20 kcal/kg należnej masy ciała na dobę
Osoby pracujące umysłowo, wykonujące lekką pracę fizyczną
30 kcal/kg należnej masy ciała na dobę
Osoby codziennie wykonujące ćwiczenia fizyczne
35 kcal/kg należnej masy ciała na dobę
Osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną
40 kcal/kg należnej masy ciała na dobę
Dieta jest podstawową metodą leczenia cukrzy-
cy [1, 2]. Główne cele zakładane w tej terapii to:
— uzyskanie i utrzymanie optymalnych wartości
następujących parametrów:
— prawidłowego lub bliskiego prawidłowemu
stężenia glukozy we krwi,
— właściwego profilu lipidowego,
— pożądanych wartości ciśnienia tętniczego;
— zapobieganie rozwojowi przewlekłych powi-
kłań cukrzycy lub spowolnienie tych powikłań.
spożywać podobną ilość węglowodanów. Pacjent
leczony insuliną wymaga zazwyczaj fachowego po-
radnictwa dietetycznego. Celowe jest ograniczanie
sacharozy w diecie. Pomocne w realizacji tego wska-
zania jest stosowanie sztucznych środków słodzą-
cych w dawkach zalecanych przez producenta.
Zalecane spożycie tłuszczów
Ogólne spożycie tłuszczów powinno wynosić
30–35% energii. Nasycone kwasy tłuszczowe nie
powinny dostarczać więcej niż 7% energii, a izome-
ry trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
— mniej niż 1% energii. Wielonienasycone kwasy
tłuszczowe omega-6 powinny być spożywane w ilo-
ści 4–8% energii, a spośród omega-3 zaleca się 2 g
kwasu
a
-linolenowego i co najmniej 200 mg eiko-
zapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego
(DHA). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą
pokrywać do 20% energii. Pożądane jest ogranicza-
nie spożycia cholesterolu do 200 mg.
Wartość energetyczna diety
Podstawowym warunkiem poprawy kontroli
glikemii, lipemii i ciśnienia tętniczego jest zmniej-
szenie masy ciała u pacjentów z nadwagą i utrzy-
manie tego efektu przez długi czas. Należy dążyć
do redukcji masy ciała co najmniej o 10%, poprzez
zmniejszenie spożycia energii o około 30% w po-
równaniu ze zdrowymi osobami (tab. 1) i zwiększe-
nie wydatków energetycznych przez aktywność
fizyczną. Prawidłowo prowadzona terapia odchu-
dzająca powinna zapewnić zmniejszenie masy ciała
o 0,5–1,0 kg tygodniowo. Niską kaloryczność diety
należy uzyskać przez ograniczenie spożycia tłusz-
czów i węglowodanów. Ogólne spożycie tłuszczu
nie powinno być jednak mniejsze niż 40 g, a węglo-
wodanów — niż 130 g.
Witaminy i składniki mineralne
Prawidłowo ułożona dieta powinna pokrywać
zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineral-
ne. Suplementy w zasadzie nie są potrzebne. Celo-
we może być przyjmowanie suplementów kwasu
foliowego przez młode kobiety w celu zapobiega-
nia wadom rozwojowym cewy nerwowej u płodu
oraz wapnia przez osoby starsze w prewencji oste-
oporozy. Przy diecie niskokalorycznej może zacho-
dzić potrzeba podawania witamin z powodu ich
niewystarczającej ilości w diecie.
Zalecane spożycie białek
Spożycie białek przez człowieka dorosłego
powinno pokrywać 15–20% zapotrzebowania
energetycznego przy zapewnieniu podaży co naj-
mniej 0,8 g/kg należnej masy ciała. Kobiety ciężarne
powinny spożywać około 7 g białka więcej niż ko-
biety niebędące w ciąży. Karmienie piersią wymaga
zwiększenia spożycia białka o 20 g.
Sól w diecie chorego na cukrzycę
Należy ograniczać spożycie soli do 5 g dziennie.
Zalecane spożycie węglowodanów
Spożycie węglowodanów powinno wynosić
45–50% energii. Należy preferować produkty węglo-
wodanowe o niskim indeksie glikemicznym (< 50),
zawierające dużo błonnika. Pacjenci intensywnie le-
czeni insuliną powinni dostosować jej dawki do ilo-
ści spożywanych węglowodanów. Chorzy leczeni
stałymi dawkami insuliny powinni każdego dnia
Alkohol
Spożywanie alkoholu jest przeciwwskazane
w następujących przypadkach: w cukrzycy niewyrów-
nanej metabolicznie, przy wykonywaniu czynności
wymagających dużego wysiłku fizycznego, przy za-
awansowanej mikroangiopatii, neuropatii, w niekon-
trolowanym nadciśnieniu tętniczym, podczas stoso-
wania diety niskoenergetycznej, przy współistnieniu
nadczynności tarczycy, niedoczynności nadnerczy
www.dp.viamedica.pl
19
Diabetologia Praktyczna 2008, tom 9, nr 1
Tabela 2. Zalecany rozkład energii w poszczególnych posiłkach dla chorego na cukrzycę, w zależności od liczby
posiłków dziennie
Rodzaj posiłku
6 posiłków
5 posiłków
4 posiłki
I śniadanie
20–25%
25%
30%
II śniadanie
10%
10%
15%
Obiad
25–30%
25–30%
30%
Podwieczorek
10%
10–15%
–
*
Kolacja
20%
25%
25%
Posiłek przed snem (w przypadku hipoglikemii nocnych)
10%
–
–
*
Jeśli pacjent nie spożywa II śniadania, to powinien spożywać podwieczorek (15% energii)
i wszelkich form hiperkortyzolemii. Przeciwwskaza-
nie stanowi także leczenie pochodnymi sulfonylo-
mocznika, sulfonamidami, lekami
b
-adrenolityczny-
mi i salicylanami. Alkoholu nie powinny pić kobiety
w ciąży, pacjenci z hipertriglicerydemią i zapaleniem
trzustki w wywiadzie.
Pacjenci, u których nie występują wyżej wymie-
nione przeciwwskazania, nie powinni przekraczać
dawki alkoholu przyjętej za bezpieczną dla zdrowe-
go człowieka. Wynosi ona dla mężczyzny 20 g czy-
stego alkoholu etylowego dziennie, a dla kobiety
— 10 g.
W tabeli 3 zestawiono produkty spożywcze
zalecane w diecie chorych na cukrzycę, które można
spożywać tylko w ograniczonych ilościach, oraz te,
które należy całkowicie wykluczyć. Zapewnienie
spożycia białek, tłuszczów i węglowodanów we wła-
ściwych proporcjach wymaga umiejętnego doboru pro-
duktów spożywczych, co przedstawiono na rycinie 1.
Pięć porcji produktów zbożowych (150 g suchych
lub 250 g pieczywa), 4 — warzyw (ok. 800 g),
3 — owoców (300 g), 2 szklanki mleka lub odpo-
wiadająca im ilość sera, 1 porcja produktów wyso-
kobiałkowych (200 g ryby, 100–150 g mięsa, 40 g
fasoli, grochu lub soi) i 2 łyżki oleju (1 łyżkę można
zastąpić miękką margaryną) dostarcza około 1500
kcal, jeśli zachowano zalecaną proporcję składników.
Zakłada się, że spożycie dużej liczby warzyw
i owoców ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy.
Jeśli zachodzi potrzeba ograniczenia liczby spoży-
wanych warzyw, to w celu zachowania bilansu ener-
getycznego diety można dwie porcje (około 400 g)
zastąpić szklanką odtłuszczonego mleka lub olejem
w ilości 1/2 łyżki stołowej.
Podstawowa dzienna racja pokarmowa dostar-
czająca 1500 kcal, opracowana na podstawie ryciny 1,
pokrywa w całości zapotrzebowanie na witaminy A,
E, B
2
, B
6
, C, potas, wapń, magnez i cynk (tylko u ko-
biet) oraz żelazo (tylko u mężczyzn). Zapotrzebo-
wanie na witaminy B
1
, B
2
, PP, magnez i cynk u męż-
czyzn, żelazo u kobiet oraz miedź u osób obojga
płci jest pokryte w ponad 70% [4].
Informacje dotyczące podstawowej dziennej
racji pokarmowej przedstawione na rycinie 1 mogą
pomóc chorym w stopniowym zmniejszaniu masy
ciała. Racja ta wymaga jednak uzupełniania wita-
min i składników mineralnych, aby w pełni odpowia-
dała zapotrzebowaniu na te elementy diety, które
występują w zbyt małych ilościach. Choremu, któ-
rego zapotrzebowanie energetyczne jest mniejsze
Rozkład energii i węglowodanów
na posiłki
Posiłki należy spożywać regularnie, 4–6-krot-
nie dziennie, w zależności od sposobu farmakotera-
pii oraz indywidualnych zaleceń. Prawidłowy rozkład
energii na poszczególne posiłki, w zależności od ich
liczby, podano w tabeli 2. Chorym zaleca się spoży-
wanie posiłków o stałych porach, ze względnie nie-
zmienioną w kolejnych dniach zawartością węglowo-
danów w poszczególnych posiłkach (czyli z takim
samym udziałem procentowym energii z węglowo-
danów jak zalecany rozkład energii na posiłki).
Nie jest wskazane wprowadzenie do diety specjal-
nych produktów spożywczych, tak zwanych „pro-
duktów dla diabetyków”.
Dieta w praktyce
Szczegółowych informacji na temat sposobów
żywienia powinien udzielić chorym na cukrzycę,
zwłaszcza osobom z albuminurią lub leczonym in-
suliną, dietetyk. Jest to natomiast trudne, jeżeli
w ogóle możliwe w praktyce lekarza rodzinnego. Dla-
tego opracowano uproszczony sposób informowa-
nia pacjenta o właściwej dla niego diecie, który jest
przydatny w leczeniu cukrzycy typu 2 [3].
20
www.dp.viamedica.pl
Wiktor B. Szostak, Aleksandra Cichocka,
Leczenie dietą dorosłych chorych na cukrzycę
Tabela 3. Dobór produktów spożywczych w diecie chorego na cukrzycę typu 2
Produkty zalecane
Produkty do spożywania
Produkty przeciwwskazane
w umiarkowanych ilościach
Produkty
Pieczywo razowe, chleb chrupki,
Ryż biały, płatki kukurydziane,
Rogaliki francuskie, pieczywo
zbożowe
płatki owsiane, makaron, musli
kasza jaglana
białe, paluszki słone, krakersy
(bez dodatku cukru), kasze
gruboziarniste: gryczana, jęczmienna,
pęczak; ryż brązowy, ryż „parboiled”
Warzywa
Warzywa świeże i mrożone,
Ziemniaki
Frytki, warzywa konserwowane,
soki warzywne
chipsy
Owoce
Owoce świeże i mrożone, owoce
Owoce suszone, soki
Owoce kandyzowane i w syropie
konserwowe (niesłodzone)
owocowe
Nabiał
Mleko odtłuszczone, ser biały chudy
Mleko półtłuste, sery: Brie,
Tłuste mleko, śmietana, mleko
lub półtłusty, jogurt, kefir chudy,
Camembert, Mozarella, Feta,
skondensowane, zabielacze do
maślanka, serwatka, białko jajek
sery żółte o obniżonej
kawy, sery pełnotłuste, jogurt
zawartości tłuszczu, dwa całe
pełnotłusty, kremowy
jaja na tydzień
Ryby i owoce
Ryby z rusztu, grilla, pieczone,
Ryby smażone na oleju
Ryby smażone na innych
morza
gotowane, w galarecie; unikać skóry
rzepakowym lub oliwie
tłuszczach niż wymienione,
z oliwek, małże i homary
kawior, krewetki, kalmary
Mięso
Indyki i kurczaki (bez skóry), cielęcina,
Wędliny typu polędwica
Mięso z widocznym tłuszczem,
bardzo chuda wołowina i jagnięcina,
i szynka (bez tłuszczu)
gotowe mięso mielone, kaczki,
króliki, dziczyzna
drobiowe, wołowe, wieprzowe
gęsi, kiełbasy, salami, pasztety,
wątroba
Nasiona roślin
Fasola, groch, soja, soczewica
strączkowych
Tłuszcze
Oleje zawierające jednonienasycone
Oleje zawierające kwasy
Masło, smalec, słonina, łój,
kwasy tłuszczowe: olej rzepakowy
wielonienasycone, np.:
tłuszcz spod pieczeni,
i oliwa z oliwek
słonecznikowy, kukurydziany,
margaryny twarde, olej
sojowy, z pestek winogron,
palmowy i kokosowy,
krokoszowy; margaryny
tłuszcze uwodornione
miękkie (nieuwodornione),
margaryny o zmniejszonej
zawartości tłuszczu
Zupy
Zupy warzywne, chude wywary mięsne
Zupy zaprawiane śmietaną
i innymi tłuszczami
Desery
Wszelkie orzechy i migdały (niesolone), Dżem niskosłodzony
Lody, kremy, torty, wyroby
sałatki owocowe (bez dodatku cukru),
cukiernicze (np. ciastka,
galaretki, kisiele, budynie na mleku
paszteciki), czekolada, batony
chudym (bez dodatku cukru)
czekoladowe, cukierki, sosy na
śmietanie lub maśle, orzechy
i wiórki kokosowe, orzechy
solone
Napoje
Kawa filtrowana lub instant, herbata,
Alkohol, kakao,
Czekolada, kawa ze śmietanką,
herbatki owocowe i ziołowe, woda,
niskotłuszczowe napoje
gotowana kawa, kawa po
napoje bezkaloryczne, bezalkoholowe,
czekoladowe niesłodzone
turecku, napoje słodzone
kawa zbożowa
Sosy, przyprawy Pieprz, musztarda, zioła, chrzan,
Sosy sałatkowe niskotłuszczowe
Majonez, sól dodana, sosy
przyprawy korzenne, koncentrat
(np. na bazie chudego jogurtu)
i kremy sałatkowe, sosy do
pomidorowy
mięsa i ryb zawierające tłuszcz
www.dp.viamedica.pl
21
Produkty zbożowe
CODZIENNIE
ZJEDZ 5 PORCJI
Każda zawiera
ok. 22 g węglowodanów
i ok. 110 kcal
2 kopiaste łyżki
3 płaskie łyżki stołowe
3 kopiaste łyżki stołowe
3 płaskie łyżki stołowe
4 płaskie łyżki
1 kromka chleba pełnoziarnistego
4 kromki chleba
płatków owsianych (30 g)
ryżu „parboiled” (30 g)
makaronu (30 g)
kaszy gruboziarnistej (30 g)
stołowe mąki (30 g)
o grubości 1 cm (50 g)
chrupkiego (30 g)
węglowodanów 19 g
węglowodanów 23 g
węglowodanów 23 g
węglowodanów 21 g
węglowodanów 22 g
węglowodanów 23 g
węglowodanów 22 g
Uwaga: warzywa i ziemniaki surowe i po oczyszczeniu
Warzywa
CODZIENNIE
ZJEDZ 4 PORCJE
Każda zawiera
ok. 10 g węglowodanów
i ok. 60 kcal
kalafior (250 g)
fasola (200 g)
sałata (400 g)
marchew (200 g)
2 pomidory (250 g)
ziemniaki (90 g)
papryka (200 g)
kapusta (200 g)
węglowodanów 7 g
węglowodanów 7 g
węglowodanów 6 g
węglowodanów 10 g
węglowodanów 6 g
węglowodanów 15 g
węglowodanów 9 g
węglowodanów 10 g
Uwaga: owoce surowe — produkt rynkowy
Owoce
CODZIENNIE
ZJEDZ 3 PORCJE
Każda zawiera
ok. 8 g węglowodanów
i ok. 40 kcal
kiwi (100 g)
7 truskawek (100 g)
5 śliwek (100 g)
½ jabłka (100 g)
½ gruszki (100 g)
½ pomarańczy (100 g)
węglowodanów 10 g
węglowodanów 5 g
węglowodanów 10 g
węglowodanów 7 g
węglowodanów 9 g
węglowodanów 7 g
Produkty mleczne
CODZIENNIE
ZJEDZ 2 PORCJE
Każda zawiera
ok. 12 g węglowodanów
i ok. 90 kcal
ser biały chudy (80 g)
kefir 1,5% tłuszczu (200 g)
mały jogurt owocowy
twarożek homogenizowany
szklanka maślanki (250 ml)
szklanka mleka (250 ml)
węglowodanów 3 g
węglowodanów 9 g
0% tłuszczu (150 g)
0% tłuszczu (150 g)
węglowodanów 12 g
0,5% tłuszczu
węglowodanów 12 g
węglowodanów 5 g
węglowodanów 13 g
Mięso i zamienniki
CODZIENNIE
ZJEDZ 1 PORCJĘ
Każda zawiera
ok. 170 kcal
ryba
pierś
schab z kością
cielęcina bez
8 plasterków kiełbasy
7 plasterków polędwicy
14 plasterków wędliny
fasola, groch (40 g)
patroszona (200 g)
kurczaka (150 g)
1 kotlet (130 g)
kości (150 g)
szynkowej (100 g)
wędzonej (100 g)
drobiowej (100 g)
węglowodanów 16 g
ŁAKOCIE — DOPUSZCZALNE, ALE NIEPOLECANE
Tłuszcze
CODZIENNIE
ZJEDZ 2 PORCJE
Każda zawiera
ok. 130 kcal
1 łyżka stołowa oleju (15 g)
2 płaskie łyżki stołowe
Łakocie
MOŻESZ
ZJEŚĆ
NAJWYŻEJ
2 PORCJE
pół szklanki soku owocowego
galaretka owocowa
2 płaskie łyżeczki dżemu
135 kcal
margaryny miękkiej (30 g) — 130 kcal
niesłodzonego (125 g)
bez cukru (125 g)
niskosłodzonego (25 g)
Uwaga: podane ilości węglowodanów odpowiadają węglowodanom przyswajalnym.
55 kcal, węglowodanów 12 g
70 kcal, węglowodanów 12 g
40 kcal, węglowodanów 10 g
Rycina 1.
Podstawowa dzienna racja pokarmowa dla chorego na cukrzycę typu 2 (ok. 1500 kcal). Wybrane porcje należy spożywać w 5 posiłkach; codziennie wybieraj inne porcje z każdej
grupy produktów w celu urozmaicenia diety [3]
Plik z chomika:
jola.stepien.83
Inne pliki z tego folderu:
Cukrzyca - makroangiopatia.ppt
(29856 KB)
Retinopatia cukrzycowa.ppt
(302 KB)
Cukrzyca 2.ppt
(13101 KB)
Cukrzyca -wykład.ppt
(2060 KB)
Dziecko z cukrzycą .pdf
(3579 KB)
Inne foldery tego chomika:
Cukrzyca
Cukrzyca1
Cukrzyca2
Cukrzyca3
DIABETOLOGIA1
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin