Rafaello
Składniki: Ciasto: 10 jajek, 2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, ½ szklanki oleju, 7 łyżek gorącej wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 śmietany w proszku (Śnieżki), 2 szklanki mleka, 35 dag wiórków kokosowych, 1 łyżka żelatyny, 0,5 litra śmietany 18%, 2 białe czekolady
Wykonanie: Ciasto: Ubić białka, dodając cukier, potem dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta po trochu mąkę, olej oraz wodę. Delikatnie wymieszać. W gorącym piekarniku upiec dwa placki. Masa: 2 śmietany Śnieżki ubić z 2 szklankami mleka, dodać 30 dag wiórków kokosowych. Śmietanę 18% zagotować, dodać białe czekolady, mieszając, aż się rozpuszczą. Przestudzoną śmietanę z czekoladą dodać do masy, na końcu dać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody. Razem zmiksować i przekładać upieczone i dobrze wystudzone biszkopty. Pozostałymi wiórkami obsypać ciasto.
martekss93