SERNIK MARMURKOWY.txt

(1 KB) Pobierz
SERNIK MARMURKOWY:Sk�adniki na kruchy sp�d:
*25 dag m�ki
*10 dag zimnego mas�a
*1 �y�ka kakao
*8 dag cukru
*1 torebka cukru waniliowego
*1 jajko
*szczypta soli

M�k� przesia�, doda� do niej mas�o, kakao, cukier i cukier waniliowy, jajko oraz szczypt� soli. Zagnie�� g�adkie ciasto i sch�odzi� je w lod�wce ok. 30 minut.
Nast�pnie wylepi� nim tortownic� o �rednicy 26cm (ja wcze�niej wy�o�y�am tortownic� foli� aluminiow�). Ponak�uwa� sp�d widelcem i wstawi� do lod�wki na czas robienia masy serowej.

Sk�adniki na mas� serow�:
*75 dag bia�ego sera (oczywi�cie u mnie wiaderkowy)
*10 dag mas�a
*150g cukru
*1 torebka cukru waniliowego
*3 jajka
*1 opakowanie budyniu waniliowego lub �mietankowego
*1 �y�ka kakao 

Mas�o utrze� z cukrami. Dodawa� po kolei ��tka, ser i budy�. Bia�ka ubi� na sztywno i wymiesza� delikatnie z mas� serow�. 
Podzieli� mas� na dwie cz�ci. Do jednej doda� 1 �y�k� kakao. Warstwy z kakao powinno by� tyle, by pokry� cienk� warstw� mas� bia��. Ja zrobi�am troszk� za du�o kakaowej. 
Na przygotowany sp�d wyla� bia�� mas�, nast�pnie mas� kakaow� i delikatnie zamiesza� widelcem tworz�c marmurkowy wz�r (kt�ry mnie si� nie uda�). 
Piec w temperaturze 170 stopni przez oko�o godzin�. 
Po upieczeniu pozostawi� sernik na ok. 15 minut w piekarniku.
Smacznego :)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin