Składniki do kalmarów:
· 500 g kalmarów, oczyszczonych, korpusy pokrojone w pierścienie, macki pozostawione w całości
· 1 szklanka maślanki
· 1 łyżka sosu z ostrej papryki, np. Crystal
· 1 i 1/2 łyżeczki soli
· 1 i 1/3 szklanki mąki typu Wondra
· 2/3 szklanki mąki typu semolina
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej, przesianej
· olej do głebokiego smażenia – z orzeszków ziemnych, rzepakowy, z otrąb ryżowych
· sól
· plasterki cytryny
Składniki do sosu:
· 1 szklanka majonezu
· 2 łyżki posiekanej papryki
· 2 posiekane szalotki
· 1 łyżka soku z cytryny
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
· szczypta soli
· opcjonalnie sos Marinara wg. przepisu Buddy’ego
Sposób przygotowania:
Skrzydełka kurczaka
Składniki:
· 1,5 kg skrzydełek kurczaka
· 1 łyżka masła
Składniki na marynatę:
· 1/3 szklanki sosu sojowego
· 1 łyżeczka sosu Worcestershire
· 1.4 szklanki miodu
· 1 łyżka sherry
· 1 łyżka musztardy Dijon
· 1 łyżka zwykłej musztardy
· 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
· 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
· 1 świeża papryczka chilli, cienko pokrojona
· 1 łyżka czarnego pieprzu
· pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
· 1 opakowanie serka Filadelfia (ok. 220 g)
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 500 g mielonej wołowiny
· 1 średnia cebula, posiekana
· 2 ząbki czosnku, zgniecione
· 1 papryczka chilli, posiekana
· 1/4 szklanki sosu chilli (łagodnego)
· 1 łyżka chilli w proszku
· 1 łyżka mielonego kminku
· 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
· 1 łyżeczka soli lub do smaku
· 1 szklanka startego sera typu cheddar
· chipsy
Opcjonalne dodatkowe składniki:
· posiekana szalotka
· posiekane pomidory
· awokado pokrojone w plasterki
· posiekana kolendra
tatanka.com