Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
· Czas: do 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - składniki
· 50 dag karkówki bez kości
· 1 strąk papryki
· 1 por (tylko biała część)
· 1 cebula
· 1/2 szklanki pędów bambusa (z puszki)
· 1 jajko
· 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
· 8 łyżek oleju
· 6 łyżek cukru
· 3 łyżki octu winnego
· 1 łyżka przecieru pomidorowego
· 1 łyżka sosu sojowego
· 1 łyżka czystej wódki
· 1 łyżeczka soli
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - sposób przygotowania
Mięso pokrój w paski. Dodaj wódkę i sól, wymieszaj, przykryj. Odstaw na 15 minut, dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki. Paprykę pokrój w paski, por w krążki, a cebulę posiekaj. Przełóż warzywa do rondla, dodaj ocet, sos sojowy, cukier i przecier. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. W woku lub na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż 2 minuty, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w plasterki pędy bambusa, smaż 45 sekund. Mięso i pędy bambusa przełóż na talerz. W woku lub na patelni pozostaw 2 łyżki tłuszczu. Mocno rozgrzej, dodaj warzywa i sos z rondla, smaż minutę, ciągle mieszając. Resztę mąki rozetrzyj z małą ilością wody, wlej do warzyw, wymieszaj. Dodaj mięso i pędy bambusa, duś przez chwilę. Podawaj z ryżem na sypko.
tatanka.com