Mloda baranina z majerankiem i kartoflamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.750 g mlodej baraniny z mostka (z koscmi),800 g obranych kartofli,1 marchewka,1 pietruszka,1 por,1 seler,1 cebula,sol, pieprz.Sos:2 lyzki maki,2 lyzki masla,500 ml rosolu,1 lyzka majeranku,2 zabki czosnku,sol, pieprz.1. Mieso umyc, oczyscic. Obrac i oplukac jarzyny: marchewke, pietruszke, seler,por i cebule. Mieso i jarzyny wlozyc do garnka, zalac niewielka ilosciawrzatku (by tylko przykryc mieso), gotowac na malym ogniu pod przykryciemok. 40 min. Po 15 min rosol odszumowac, dodac sol i pieprz. Kiedy mieso bedzie miekkie, wyjac, oplukac w zimnej wodzie, pokroic w plastry. Kosci i zeberka odrzucic. Rosol zachowac i ostudzic do sosu.2. Rozgrzac na patelni maslo, polaczyc z maka i nie rumieniac wymieszac na jednolita mase. Dodac majeranek, obrane i posiekane zabki czosnku, sol, odrobine pieprzu, rozprowadzic zimnym rosolem, zagotowac. Sosu powinno byc duzo.3. Kartofle obrac, umyc, pokroic w plasterki, gotowac w sosie, od czasu doczasu mieszajac, przez 20 min. Kiedy beda miekkie, wyjac, utrzec na puree.Trzymac w cieple.4. Mieso podgrzac w sosie, przelozyc na polmisek, polac sosem, podawac z kartoflami puree.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 34.
czajkpiotr69