Zapiekanka z łazanek i kapusty.rtf

(8 KB) Pobierz
Zapiekanka z ³azanek i kapusty

Zapiekanka z łazanek i kapusty

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

3 jaja

łka oleju

3-4 łki wody

l

dodatki:

70 dag białej kapusty

20 dag cebuli

3 łki margaryny

2 łki tartej bułki

uszcz do formy

liść laurowy

pół łeczki mielonego pieprzu

5 sproszkowanych ziaren jałowca

l

 

Na początku przygotuj dość twarde ciasto (dodając potrzebną ilość wody). Dobrze je wyrób i przykryte odstaw na 15 minut. Następnie rozwałkuj na 3-4 bardzo cienkie placki, które przesusz, posyp mą i pokrój na paski szerokości około 1cm. Składaj po kilka pasków i krój w poprzek na kwadraciki, po czym rozrzuć na stolnicy, przesypując mą, na koniec przesusz. Łazanki gotuj w osolonej wodzie (bez przykrycia) przez 10 minut. Gdy bę miękkie, odcedź je, przelej gorą wodą i osącz. Kapustę pokrój na kawałki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie, po czym odcedź, osącz, a następnie drobno pokrój.

 

Teraz przygotuj cebule. Posiekaj je, zrumień na margarynie, po czym połącz z kapustą i duś razem około 10 minut. Dodaj pieprz, zmielony liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, sól i wymieszaj z łazankami. Potrawę włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posyp tartą buł. Zapiekaj w gorącym piekarniku (bez przykrycia) około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin