Sznycel cielęcy a la ambasador50 dag cielęciny bez kości,2 dag mąki,tłuszcz,10 dag szynki,15 dag pieczarek,2 dag masła,2 dag mąki do zasmażki,1 szklanka mleka,50 ml śmietany,5 dag sera żółtego,sól, pieprz Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować tasakiem i ręką prostokątne sznycle o grubości 1 cm. Posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki razem z szynką, obłożyć sznycle. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc rozprowadzić zimnym mlekiem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować 6-8 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, doprawić, polać przygotowane sznycle, posypać startym serem i zapiec. Podawać z ziemniakami.
czajkpiotr69