Faszerowane sznycle cielecePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.16 cienkich plasterkow cieleciny z udzca,5 jajek,maka do obtaczania,100 g masla do smazenia.Farsz:100 g pieczarek,1/2 peczka zielonej pietruszki,1 mala marchewka,1 mala pietruszka,1 maly por,150 ml bitej smietany,1 lyzeczka tymianku,1 lyzka masla,sol, pieprz.1. Mieso umyc, osuszyc, lekko zbic tluczkiem. Uformowac okragle sznycle.2. Przygotowac farsz: jarzyny i pieczarki obrac, umyc, drobno posiekac. Poddusic na 1 lyzce masla, dodac tymianek, drobno posiekana zielona pietruszke ismietane. Gotowac tak dlugo, az sie wygotuje caly plyn. Ochlodzic.3. Na 8 sznyclach polozyc po 1 lyzce farszu i przykryc pozostalymi sznuclaminaciskajac ostroznie nozem na brzegi sznycli, aby zlepic dolny i gorny sznycel z czterech stron. Osolic. Na dwoch talerzach przygotowac make i roztrzepane jaja. Obtoczyc sznycle kolejno w mace i jajach.4. Na patelni rozgrzac maslo, smazyc sznycle na malym ogniu po 3 min z kazdejstrony.5. Sznycle przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac z kluseczkami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 70.
czajkpiotr69