ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
Składniki:1 kg ziemniaków, 2 marchewki, por, cebula, 2 jajka, 30 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, natka pietruszki, 20 ml śmietany, 2 łyżki oleju. Wykonanie:Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kilka plasterków boczku pokroić w kostkę. Boczek, cebulę i por usmażyć na oleju. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć w nim warstwę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, część usmażonego pora z cebulą i boczkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz, wymieszać i częścią polać pierwszą warstwę. Ułożyć następną, każdą polewać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Na wierzchu ułożyć jeden przy drugim plastry boczku. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180˚C
kwiatek_1998