011.pdf

(76 KB) Pobierz
011
11.
REAKCJE
CHARAKTERYSTYCZNE
AMINOKWASÓW
1. Deaminacja aminokwasów kwasem azotowym (III)
Zasada:
Aminokwasy pod wpływem kwasu azotowego (III), tworz ą cego si ę wg reakcji
pierwszej, ulegaj ą reakcji deaminacji, której produktami s ą : azot cz ą steczkowy
(wydzielaj ą cy si ę w formie gazowej) oraz odpowiedni hydroksykwas. Deami-
nacja
a
-aminokwasu przebiega zgodnie z drug ą reakcj ą przedstawion ą poni Ŝ ej:
Reakcja 1
NaNO 2 CH 3 COOH
+
HNO 2 CH 3 COONa
+
Reakcja 2
H
C
H
H
COOH
+
HNO 2
H C
COOH N 2 H 2 O
+
NH 2
OH
Reakcja ta jest podstaw ą w gazometrycznej metodzie ilo ś ciowego oznaczania
a
-aminokwasów metod ą van Slyke’a.
Wykonanie:
W probówce zmiesza ć :
– 1 ml 10% roztworu NaNO 2 (azotanu (III) sodowego),
– 1 ml 2 M roztworu CH 3 COOH – odczeka ć , a Ŝ zmniejszy si ę wydzielanie
gazu o Ŝ ółtej barwie i ostrej woni (tlenki azotu), po czym dopiero doda ć do
probówki:
– 2 ml 1% roztworu glicyny lub innego
-aminokwasu i obserwowa ć wydziela-
nie si ę produktu gazowego reakcji deaminacji.
a
1
+
·
20478029.018.png
2. Wykrywanie aminokwasów aromatycznych,
reakcja ksantoproteinowa
Zasada:
Aminokwasy aromatyczne – zarówno wolne, jak i zwi ą zane w białku – ulegaj ą
nitrowaniu, tworz ą c nitrowe pochodne o barwie Ŝ ółtej. Tylko sporadycznie
mo Ŝ na nitrowa ć zwi ą zki aromatyczne samym st ęŜ onym kwasem azotowym (V).
Udaje si ę to w przypadku zwi ą zków o skondensowanych pier ś cieniach, np. an-
tracenu, oraz w przypadku dwóch aminokwasów, tyrozyny i tryptofanu. Reak-
cja z tyrozyn ą przebiega według nast ę puj ą cego schematu:
COOH
COOH
H
C
NH 3 +
H
C
NH 3 +
H
C
H
H
C
H
+
2
HNO 3
2
H 2 O
O 2 N
NO 2
OH
OH
W reakcjach nitrowania innych zwi ą zków aromatycznych, w tym równie Ŝ feny-
loalaniny, najcz ęś ciej wykorzystywanym azotowym elektrofilem jest kation ni-
troniowy, NO 2 + . Jon nitroniowy powstaje z kwasu azotowego (V) pod wpły-
wem katalizuj ą cego protonu, dostarczanego przez kwas siarkowy, zgodnie z re-
akcj ą :
H O
+ N
O -
O
H +
+ HSO 4 -
H O
+
+ N
O -
O
O
+ N
O
H 2 O
H
nitroniowy
jon
kwas azotowy
uprotonowany
kwas azotowy (V)
Uprotonowany kwas azotowy po odł ą czeniu cz ą steczki wody przechodzi w jon
nitroniowy. W praktyce podczas reakcji nitrowania stosuje si ę tzw. mieszanin ę
nitruj ą c ą , która składa si ę ze st ęŜ onego kwasu azotowego (V) oraz ze st ęŜ onego
kwasu siarkowego (w stosunku 1:3 v/v). W ś rodowisku zasadowym barwa ni-
trowych pochodnych aminokwasów pogł ę bia si ę do Ŝ ółtopomara ń czowej, skut-
kiem utworzenia soli.
2
20478029.019.png 20478029.020.png 20478029.021.png 20478029.001.png 20478029.002.png 20478029.003.png 20478029.004.png 20478029.005.png
Wykonanie:
Przygotowa ć trzy probówki, do których nale Ŝ y odmierzy ć po 1 ml:
– 1% roztworu tyrozyny – do pierwszej,
– 1% roztworu glicyny – do drugiej probówki,
– 1% roztworu białka (albuminy, owoalbuminy, Ŝ elatyny lub rozcie ń czonej su-
rowicy) – do trzeciej.
·
Do wszystkich probówek doda ć po 1 ml st ęŜ onego kwasu azotowego (V)
i ogrzewa ć 5 minut we wrz ą cej ła ź ni wodnej.
·
Zaobserwowa ć , w których probówkach roztwór zabarwił si ę na Ŝ ółto.
·
Nast ę pnie wszystkie probówki nale Ŝ y ozi ę bi ć pod bie Ŝą c ą wod ą i doda ć po
4 ml 20% roztworu NaOH (reakcja silnie egzotermiczna!).
·
Zaobserwowa ć , w których probówkach roztwór zabarwi si ę na kolor
Ŝ ółtopomara ń czowy. Zinterpretowa ć uzyskane wyniki.
3. Wykrywanie pier ś cienia indolowego w tryptofanie
Zasada:
W ś rodowisku kwa ś nym tryptofan reaguje z aldehydami, mi ę dzy innymi z kwa-
sem glioksalowym (reakcja Adamkiewicza-Hopkinsa) lub aldehydem mrów-
kowym (reakcja Voisseneta), daj ą c barwne produkty kondensacji. W kwa ś nych
hydrolizatach peptydów lub białek wynik tej reakcji jest ujemny, poniewa Ŝ
tryptofan podczas kwa ś nej hydrolizy ulega zniszczeniu.
COOH
COOH
COOH
H
C
NH 3 +
H
C
NH 3 +
H
C
NH 3 +
H
C
H
H
C
H
H
C
H
O
H
2
+
C
C
H
+
H 2 O
N
N
N
HO
O
C
C
H
H
H
HO
O
Wykonanie:
Przygotowa ć trzy probówki, do których nale Ŝ y odmierzy ć po 1 ml:
– 1% roztworu tryptofanu – do pierwszej,
3
·
·
20478029.006.png 20478029.007.png
– 1% roztworu glicyny – do drugiej,
– 2% roztworu białka (jaja kurzego, albuminy, Ŝ elatyny lub rozcie ń czonej su-
rowicy) – do trzeciej.
Do wszystkich probówek doda ć 0,5 ml kwasu glioksalowego (lub formaliny)
i wymiesza ć .
· W ka Ŝ dej próbie podwarstwi ć 1 ml st ęŜ onego kwasu siarkowego – dodaj ą c
kwas powoli, po ś ciance lekko przechylonej probówki, której nie nale Ŝ y
wstrz ą sa ć . Ogrzewa ć we wrz ą cej ła ź ni do 2 minut.
·
Pojawienie si ę czerwonofioletowego pier ś cienia na granicy faz oznacza do-
datni wynik na obecno ść tryptofanu.
·
Zinterpretowa ć uzyskane wyniki.
4. Wykrywanie układu guanidynowego w argininie, reakcja
Sakaguchiego
Zasada:
Grupa guanidynowa argininy w obecno ś ci utleniacza bromianu (I) w ś rodowi-
sku zasadowym tworzy z a-naftolem barwny, pomara ń czowoczerwony produkt
i uwalnia si ę amoniak. W razie dłu Ŝ szego działania NaBrO nast ę puje odbarwie-
nie roztworu, poniewa Ŝ barwny produkt utlenia si ę dalej. Dodanie roztworu
mocznika (40%) stabilizuje utworzony barwnik. Reakcja ta wykorzystywana
jest do ilo ś ciowego oznaczenia argininy w białkach, szczególnie bogatych w ten
aminokwas.
O H
N H
H
H 2 N C
N H (C H 2 ) 3 C
N H 2
C O O -
+
+
N aBrO
O
H
H 2 N
C
N H (C H 2 ) 3 C
C O O -
+
N aBr N H 3
+
N H 2
2 N H 3 + 3 N aBrO
N 2 + 3H 2 O + 3N aBr
4
·
20478029.008.png 20478029.009.png 20478029.010.png 20478029.011.png 20478029.012.png 20478029.013.png 20478029.014.png 20478029.015.png 20478029.016.png
Wykonanie:
Przygotowa ć trzy probówki, do których nale Ŝ y odmierzy ć po 1 ml:
– 0,1% roztworu argininy – do pierwszej,
– 1% roztworu glicyny – do drugiej,
– 1% roztworu białka (jaja kurzego, albuminy, Ŝ elatyny lub rozcie ń czonej su-
rowicy) – do trzeciej.
Do wszystkich probówek doda ć po:
– 1 ml 10% roztworu NaOH, a nast ę pnie po 2–3 krople 0,2% alkoholowego
roztworu
a
-naftolu (odczynnik Molischa), ka Ŝ d ą prób ę dokładnie wymiesza ć .
·
Do wszystkich prób doda ć po 0,25 ml bromianu (I) sodowego, dokładnie
wymiesza ć i doda ć po: 0,5 ml 40% roztworu mocznika w celu stabilizacji po-
jawiaj ą cego si ę pomara ń czowoczerwonego barwnika.
·
Zinterpretowa ć uzyskane wyniki.
5. Wykrywanie pier ś cienia imidazolowego w histydynie,
reakcja Pauly’ego
Zasada:
Pier ś cie ń imidazolowy histydyny w ś rodowisku zasadowym ulega reakcji
sprz ę gania z jonem p-sulfobenzenodiazoniowym, której produktem jest poma-
ra ń czowy barwnik azowy, powstaj ą cy zgodnie z przedstawionym schematem:
H
C O O -
N H 2
C O 2
H
C
H
N
+ 2
- O 3 S
N +
N N aC O 3
-
H 2 O
N
H
H
C O O -
N H 2
H
C
H
N
N aO 3 S
N
N
N
N
N
S O 3 N a
H
5
·
·
C
+
C
20478029.017.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin