011.pdf
(
76 KB
)
Pobierz
011
11.
REAKCJE
CHARAKTERYSTYCZNE
AMINOKWASÓW
1. Deaminacja aminokwasów kwasem azotowym (III)
Zasada:
Aminokwasy pod wpływem kwasu azotowego (III), tworz
ą
cego si
ę
wg reakcji
pierwszej, ulegaj
ą
reakcji deaminacji, której produktami s
ą
: azot cz
ą
steczkowy
(wydzielaj
ą
cy si
ę
w formie gazowej) oraz odpowiedni hydroksykwas. Deami-
nacja
a
-aminokwasu przebiega zgodnie z drug
ą
reakcj
ą
przedstawion
ą
poni
Ŝ
ej:
Reakcja 1
NaNO
2
CH
3
COOH
+
HNO
2
CH
3
COONa
+
Reakcja 2
H
C
H
H
COOH
+
HNO
2
H C
COOH N
2
H
2
O
+
NH
2
OH
Reakcja ta jest podstaw
ą
w gazometrycznej metodzie ilo
ś
ciowego oznaczania
a
-aminokwasów metod
ą
van Slyke’a.
Wykonanie:
W probówce zmiesza
ć
:
– 1 ml 10% roztworu NaNO
2
(azotanu (III) sodowego),
– 1 ml 2 M roztworu CH
3
COOH – odczeka
ć
, a
Ŝ
zmniejszy si
ę
wydzielanie
gazu o
Ŝ
ółtej barwie i ostrej woni (tlenki azotu), po czym dopiero doda
ć
do
probówki:
– 2 ml 1% roztworu glicyny lub innego
-aminokwasu i obserwowa
ć
wydziela-
nie si
ę
produktu gazowego reakcji deaminacji.
a
1
+
·
2. Wykrywanie aminokwasów aromatycznych,
reakcja ksantoproteinowa
Zasada:
Aminokwasy aromatyczne – zarówno wolne, jak i zwi
ą
zane w białku – ulegaj
ą
nitrowaniu, tworz
ą
c nitrowe pochodne o barwie
Ŝ
ółtej. Tylko sporadycznie
mo
Ŝ
na nitrowa
ć
zwi
ą
zki aromatyczne samym st
ęŜ
onym kwasem azotowym (V).
Udaje si
ę
to w przypadku zwi
ą
zków o skondensowanych pier
ś
cieniach, np. an-
tracenu, oraz w przypadku dwóch aminokwasów, tyrozyny i tryptofanu. Reak-
cja z tyrozyn
ą
przebiega według nast
ę
puj
ą
cego schematu:
COOH
COOH
H
C
NH
3
+
H
C
NH
3
+
H
C
H
H
C
H
+
2
HNO
3
2
H
2
O
O
2
N
NO
2
OH
OH
W reakcjach nitrowania innych zwi
ą
zków aromatycznych, w tym równie
Ŝ
feny-
loalaniny, najcz
ęś
ciej wykorzystywanym azotowym elektrofilem jest kation ni-
troniowy, NO
2
+
. Jon nitroniowy powstaje z kwasu azotowego (V) pod wpły-
wem katalizuj
ą
cego protonu, dostarczanego przez kwas siarkowy, zgodnie z re-
akcj
ą
:
H O
+
N
O
-
O
H
+
+
HSO
4
-
H O
+
+
N
O
-
O
O
+
N
O
H
2
O
H
nitroniowy
jon
kwas azotowy
uprotonowany
kwas azotowy (V)
Uprotonowany kwas azotowy po odł
ą
czeniu cz
ą
steczki wody przechodzi w jon
nitroniowy. W praktyce podczas reakcji nitrowania stosuje si
ę
tzw. mieszanin
ę
nitruj
ą
c
ą
, która składa si
ę
ze st
ęŜ
onego kwasu azotowego (V) oraz ze st
ęŜ
onego
kwasu siarkowego (w stosunku 1:3 v/v). W
ś
rodowisku zasadowym barwa ni-
trowych pochodnych aminokwasów pogł
ę
bia si
ę
do
Ŝ
ółtopomara
ń
czowej, skut-
kiem utworzenia soli.
2
Wykonanie:
Przygotowa
ć
trzy probówki, do których nale
Ŝ
y odmierzy
ć
po 1 ml:
– 1% roztworu tyrozyny – do pierwszej,
– 1% roztworu glicyny – do drugiej probówki,
– 1% roztworu białka (albuminy, owoalbuminy,
Ŝ
elatyny lub rozcie
ń
czonej su-
rowicy) – do trzeciej.
·
Do wszystkich probówek doda
ć
po 1 ml st
ęŜ
onego kwasu azotowego (V)
i ogrzewa
ć
5 minut we wrz
ą
cej ła
ź
ni wodnej.
·
Zaobserwowa
ć
, w których probówkach roztwór zabarwił si
ę
na
Ŝ
ółto.
·
Nast
ę
pnie wszystkie probówki nale
Ŝ
y ozi
ę
bi
ć
pod bie
Ŝą
c
ą
wod
ą
i doda
ć
po
4 ml 20% roztworu NaOH (reakcja silnie egzotermiczna!).
·
Zaobserwowa
ć
, w których probówkach roztwór zabarwi si
ę
na kolor
Ŝ
ółtopomara
ń
czowy. Zinterpretowa
ć
uzyskane wyniki.
3. Wykrywanie pier
ś
cienia indolowego w tryptofanie
Zasada:
W
ś
rodowisku kwa
ś
nym tryptofan reaguje z aldehydami, mi
ę
dzy innymi z kwa-
sem glioksalowym (reakcja Adamkiewicza-Hopkinsa) lub aldehydem mrów-
kowym (reakcja Voisseneta), daj
ą
c barwne produkty kondensacji. W kwa
ś
nych
hydrolizatach peptydów lub białek wynik tej reakcji jest ujemny, poniewa
Ŝ
tryptofan podczas kwa
ś
nej hydrolizy ulega zniszczeniu.
COOH
COOH
COOH
H
C
NH
3
+
H
C
NH
3
+
H
C
NH
3
+
H
C
H
H
C
H
H
C
H
O
H
2
+
C
C
H
+
H
2
O
N
N
N
HO
O
C
C
H
H
H
HO
O
Wykonanie:
Przygotowa
ć
trzy probówki, do których nale
Ŝ
y odmierzy
ć
po 1 ml:
– 1% roztworu tryptofanu – do pierwszej,
3
·
·
– 1% roztworu glicyny – do drugiej,
– 2% roztworu białka (jaja kurzego, albuminy,
Ŝ
elatyny lub rozcie
ń
czonej su-
rowicy) – do trzeciej.
Do wszystkich probówek doda
ć
0,5 ml kwasu glioksalowego (lub formaliny)
i wymiesza
ć
.
· W ka
Ŝ
dej próbie podwarstwi
ć
1 ml st
ęŜ
onego kwasu siarkowego – dodaj
ą
c
kwas powoli, po
ś
ciance lekko przechylonej probówki, której nie nale
Ŝ
y
wstrz
ą
sa
ć
. Ogrzewa
ć
we wrz
ą
cej ła
ź
ni do 2 minut.
·
Pojawienie si
ę
czerwonofioletowego pier
ś
cienia na granicy faz oznacza do-
datni wynik na obecno
ść
tryptofanu.
·
Zinterpretowa
ć
uzyskane wyniki.
4. Wykrywanie układu guanidynowego w argininie, reakcja
Sakaguchiego
Zasada:
Grupa guanidynowa argininy w obecno
ś
ci utleniacza bromianu (I) w
ś
rodowi-
sku zasadowym tworzy z a-naftolem barwny, pomara
ń
czowoczerwony produkt
i uwalnia si
ę
amoniak. W razie dłu
Ŝ
szego działania NaBrO nast
ę
puje odbarwie-
nie roztworu, poniewa
Ŝ
barwny produkt utlenia si
ę
dalej. Dodanie roztworu
mocznika (40%) stabilizuje utworzony barwnik. Reakcja ta wykorzystywana
jest do ilo
ś
ciowego oznaczenia argininy w białkach, szczególnie bogatych w ten
aminokwas.
O H
N H
H
H
2
N C
N H (C H
2
)
3
C
N H
2
C O O
-
+
+
N aBrO
O
H
H
2
N
C
N H (C H
2
)
3
C
C O O
-
+
N aBr N H
3
+
N H
2
2 N H
3
+ 3 N aBrO
N
2
+ 3H
2
O
+
3N aBr
4
·
Wykonanie:
Przygotowa
ć
trzy probówki, do których nale
Ŝ
y odmierzy
ć
po 1 ml:
– 0,1% roztworu argininy – do pierwszej,
– 1% roztworu glicyny – do drugiej,
– 1% roztworu białka (jaja kurzego, albuminy,
Ŝ
elatyny lub rozcie
ń
czonej su-
rowicy) – do trzeciej.
Do wszystkich probówek doda
ć
po:
– 1 ml 10% roztworu NaOH, a nast
ę
pnie po 2–3 krople 0,2% alkoholowego
roztworu
a
-naftolu (odczynnik Molischa), ka
Ŝ
d
ą
prób
ę
dokładnie wymiesza
ć
.
·
Do wszystkich prób doda
ć
po 0,25 ml bromianu (I) sodowego, dokładnie
wymiesza
ć
i doda
ć
po: 0,5 ml 40% roztworu mocznika w celu stabilizacji po-
jawiaj
ą
cego si
ę
pomara
ń
czowoczerwonego barwnika.
·
Zinterpretowa
ć
uzyskane wyniki.
5. Wykrywanie pier
ś
cienia imidazolowego w histydynie,
reakcja Pauly’ego
Zasada:
Pier
ś
cie
ń
imidazolowy histydyny w
ś
rodowisku zasadowym ulega reakcji
sprz
ę
gania z jonem p-sulfobenzenodiazoniowym, której produktem jest poma-
ra
ń
czowy barwnik azowy, powstaj
ą
cy zgodnie z przedstawionym schematem:
H
C O O
-
N H
2
C O
2
H
C
H
N
+ 2
-
O
3
S
N
+
N N aC O
3
-
H
2
O
N
H
H
C O O
-
N H
2
H
C
H
N
N aO
3
S
N
N
N
N
N
S O
3
N a
H
5
·
·
C
+
C
Plik z chomika:
OrdX
Inne pliki z tego folderu:
chemia wiązania.pdf
(6722 KB)
2. Alkany'.doc
(5245 KB)
reakcje_i_wzory.pdf
(4067 KB)
6c.pdf
(943 KB)
Chemia_p.pdf
(2101 KB)
Inne foldery tego chomika:
HACCP
Ochrona środowiska
Organizacja dystrybucji żywności
Postepowana w zagrożniach zbóż
Przechowalnictwo
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin