Grzybowy miszmasz.doc

(62 KB) Pobierz
Grzybowy miszmasz

Grzybowy miszmasz 

Przygotowanie: 45 minut

Gotowanie: gotowanie

Kaloryczność: 220 kcal/porcja


Składniki na 4 porcje
 

1 kg mieszanych grzybów (pieczarek, boczniaków, mrożonych kurek)

 

 

pęczek dymki

 

 

2 ząbki czosnku

 

 

2 łyżki masła

 

 

3 łyżki oleju

 

 

3/4 szklanki bulionu warzywnego

 

 

4 łyżki białego wina

 

 

1/2 szklanki śmietany

 

 

pęczek natki pietruszki

 

 

sól, pieprz

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Grzyby oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć. Większe sztuki przekroić na pół. Dymkę oczyścić, białe części pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać.

 

 

 

 

2.

Olej i masło rozgrzać na patelni, wrzucić grzyby i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparują. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze ok. 3 minut na średnim ogniu. Wlać wino i bulion, dodać śmietanę, wymieszać, gotować 5 minut.

 

 

 

 

3.

Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. Gulasz przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę. Podawać z purée ziemniaczanym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin