ZALEWA UNIWERSALNA.pdf

(25 KB) Pobierz
Zalewa uniwersalna
ZALEWA UNIWERSALNA
0,5 l octu
4 czubate łyżki soli
2 szklanki cukru
2,5 l wody
ziele angielskie, listek laurowy,
gorczyca, pieprz gnieciony
Można zalewać ogórki, cukinię(bardzo młodą), dynie,
patisony, seler (liście i korzeń, pocięte w zapałeczki), brokuły,
pomidory (zielone i dojrzałe), cebulki, czosnek, paprykę,
pieczarki, gruszki, kalafior, marchewkę (wcześniej obgotować
np. na parze, bo w occie stwardnieje)), i co można sobie
jeszcze wymyślić.
Kalafior dobrze jest obgotować krótko w wodzie słono-
słodko- kwaśnej. Upchać w słoje, zalać 2-3 łyżkami oleju, zalać
gorącą zalewą, pasteryzować ok 1 h (słoje litrowe) do 2 h (słoje
do 5 l)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin