Ciasto waniliowo-kawowe z rumem.doc

(86 KB) Pobierz
Ciasto waniliowo-kawowe z rumem

Ciasto waniliowo-kawowe z rumem

Biszkopt:

6 żółtek

6 białek (ubić pianę)

200g cukru

130g mąki pszennej

4 łyżki wrzącej wody

3 łyżki rumu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

200g masła

100g cukru pudru

400g mleka

w proszku

3 serki Danio - waniliowe

 

Poncz:

1 1/2 szklanki wrzącej wody

1 kieliszek rumu

8 łyżek cappuccino waniliowego

 

Dodatkowo:

1 tabliczka czekolady starta na "oczkach" tarki

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, nadal ubijać. Dodać żółtka, rum i wodę. Wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i kawą. Biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 22cm lub blaszki 23x23cm. Piec około 25 minut w 180oC. Po upieczeniu ostudzić a następnie przeciąć na 3 blaty.

 

Wykonanie kremu:

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Następnie mleko w proszku, serek - powstanie jednolity krem.

 

Wykonanie ponczu:

Składniki połączyć ze sobą.

 

Składanie:

Na dnie formy położyć jeden blat. Naponczować go. Wysmarować go kremem. Przykryć kolejnym blatem. Znów naponczować i posmarować kremem. Przykryć ostatnim blatem który również naponczować i posmarować kremem. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin