Zapp czyli tęcza na talerzu.docx

(83 KB) Pobierz

Zapp czyli tęcza na talerzu

 

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71035

1 duże op. okrągłych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebieska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)
owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)
ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71036
Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko  Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71037 

Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu

.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71038

Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!

A tak wygląda Zapp inspirowany pomysłem Justine75 - galaretka wiśniowa + niebieski barwnik = fiolet ;)
Pozdrawiam autorkę pomysłu :)

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72863 

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72864


Ten sam przepis zamieściłam na Moje Gotowanie

, Moje Ciasto i Winiary

. Informację tę podaję na wypadek posądzenia o plagiat.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin