Zapp czyli tęcza na talerzu
Składniki
1 duże op. okrągłych biszkoptów2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebieska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)
Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu
.
Ponownie wstawić do lodówki.Smacznego!A tak wygląda Zapp inspirowany pomysłem Justine75 - galaretka wiśniowa + niebieski barwnik = fiolet ;)Pozdrawiam autorkę pomysłu :)
Ten sam przepis zamieściłam na Moje Gotowanie
, Moje Ciasto i Winiary
. Informację tę podaję na wypadek posądzenia o plagiat.
guldek2