Ciasto Delicjusz
Składniki
Spód: -niecała szklanka mąki -2 jajka -1/2 szklanki oleju kujawskiego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 szklanki cukru Masa I: -kostka masła -1/2 litra mleka -3/4 szklanki cukru -3 żółtka -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej -1 budyń waniliowy -cukier waniliowy Masa II: -2 serki waniliowe Danio -2 galaretki owocowe Bita śmietana: -1/2 litra śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej !) -1/4 szklanki cukru pudru -cukier waniliowy -2 śmietan fixy Dodatkowo: -delicje o smaku takim samym lub zbliżonym do smaku galaretek -szampanki
Spód: Jajka zmiksować z cukrem po czym cieńkim strumieniem wlewać olej.Miksować.Dodać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zmiksować.Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany.Wylać na blaszke.Piec w temp.180 stopni przez około 1/2 godziny. Masa I: Z pół litra mleka odlać połowe do garnuszka,dodać cukier i cukier waniliowy.Mieszając zagotować.Do pozostałego mleka dodać żółtka,budyń,mąke pszenną i ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.Wlać do gotującego się mleka i mieszając ugotować mase budyniową.Odstawić a po ostygnięciu mase zmiksować z masłem. Zimną mase wyłożyć na upieczony spód.Na to układać szampanki a na szampanki mase II. Masa II: Galaretki przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.Gdy będą zimne dodać serki waniliowe i delikatnie zmiksować.Odstawić w chłodne miejsce.Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na szampanki.Na to układać delicje a na to warstwe z bitej śmietany. Bita śmietana: Kremówke ubijać mikserem kilka chwil,gdy zacznie gęstnieć dodać oba cukry.Dalej ubijać i dodać śmietan fixy.Gdy bita śmietana będzie już odpowiednio gęsta wyłożyć na delicje. W wersji dla dorosłych szampanki i delicje można nasączyć wódką.
guldek2