Placek z chałwą
Składniki
Biszkopt jasny:4 jajka,4 łyżki cukru,5 łyżek mąki,łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki śmietany 30%,Biszkopt ciemny:8 jajek,8 łyżek cukru,8 łyżek mąki,2 łyżki kakao,4 łyżki śmietany 30%,2 łyżeczki proszku do pieczenia,Masa:1,5 szklanki mleka,łyżka mąki zwykłej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,5 żółtek,4 cukry waniliowe,łyżka kakao,40 dag chałwy waniliowej,2 masła,bezy 2 opakowania,1 czekolada gorzka,3 łyżki mleka,
Biszkopt jasny:Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę proszek i śmietanę, lekko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i upiec.Biszkopt ciemny:Białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę proszek, kakao i śmietanę - wymieszać lekko, podzielić na pół. Wlać do dwóch foremek i upiec dwa biszkopty.Masa:Z mleka, mąki zwykłej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać budyń i ucierać. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.
Na tacy ułożyć ciemny biszkopt, rozsmarować jasną masę, przykryć jasnym biszkoptem, posmarować połową ciemnej masy, nałożyć ciemny biszkopt, równomiernie przydusić (najlepiej położyć na ciasto tackę i przez chwilę przyciskać, aby ciasto się wyrównało). Dokładnie za pomocą długiego noża posmarować biszkopt resztą ciemnej masy, udekorować bezami, polać ciepłą czekoladą rozpuszczoną z trzema łyżkami mleka
guldek2