orzeszkowiec
Składniki
biszkopt:5 jaj3/4 szkl cukru1 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 małe opakowanie cukru waniliowego2 łyżki kakaopolewa:50 dag orzechów włoskich (posiekanych)1 kostka margaryny1 i 1/2 szkl cukru6 łyżek śmietany gęstej
Jaja ubić na pianę, powoli dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i stopniowo wsypywać do masy. Na koniec dodać kakao i wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 30x21 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 25 min w piecu nagrzanym do 180-190 st C.Polewa:Śmietanę i margarynę włożyć do garnka
i postawić na ogniu. Gdy margaryna prawie się rozpuści wsypać cukier i orzechy. Gotować
ok 4-5 min na małym ogniu i wylać na zimne ciasto. Schłodzić.
guldek2