skrzacikowe ciasto
Składniki
Ciasto:2,5 szklanki mąki,kostka margaryny lub masła,10 dag cukru,10 dag cukru pudru,6 jaj,1 łyżeczka proszku do pieczenia,dżem z czarnej porzeczki lub powidła,Masa:25 dag orzechów włoskich,1 szklanka mleka, 25 dag margaryny, 3/4 szklanki cukru pudruDodatki:czekolada
Sposób przyrządzenia:Z mąki, margaryny, cukru, 6 żółtek i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części i rozkładamy na 2 równych blachach. Ciasto smarujemy dżemem. A z białek i z cukru pudru ubijamy pianę i wykładamy na ciasto. Każdy placek pieczemy ok 30 minut.Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier puder. Gdy ostygnie ucieramy z margaryną.Oba ciasta przekładamy masą orzechową, z tym, że górną część kładziemy spodem do góry.Wierzch ciasta możmy posmarować resztą masy i udekorować potartą czekoladą.Smacznego. Ten placek powstał z połączenia dwóch przepisów: "Pani Walewska" i "Niebo".
guldek2