Ciasto z piernikami.docx

(13 KB) Pobierz

Ciasto z piernikami

 

Składniki

Ciasto:

·         6 jaj

·         1 1/2 szkl cukru

·         1 cukier waniliowy

·         1 1/2 szkl maki tortowej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki oleju

Masa jabłkowa:

·         1 1/2 kg jabłek (można użyć musu)

·         1 galaretka pomarańczowa

Masa śmietankowa:

·         1 śnieżka na mleko

·         1 galaretka agrestowa

Pozostałe składniki:

·         20-30 dag pierniczków w czekoladzie

·         polewa czekoladowa

Ciasto:

Z podanych składników upiec biszkopt.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i podsmażyć, dodać galaretkę w proszku i wymieszać, (jeżeli używamy musu, to podgrzewamy go i dodajemy galaretkę w proszku).

Masa śmietankowa:

Galaretkę rozpuścić w szklance wody i zostawić do ostygnięcia. Śnieżkę ubić wg przepisu na opakowaniu i dodać tężejącą galaretkę.

Na przekrojony biszkopt dajemy mus, potem układamy przekrojone na pół pierniczki, na to piankę i przykrywamy  blatem biszkoptu. Polewamy polewą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin