Przekładaniec biszkoptowo-owocowy
Składniki
♦ ok. 500 g podłużnych biszkoptów ♦ 400 ml śmietany 18% + cukier waniliowy + cukier do smaku ♦ 1 szklanka mocnej kawy + 1 kieliszek wódkiWARSTWA MALINOWA: ♦ ok.1 kg mrożonych malin (lub ¾ świeżych) ♦ 2 galaretki malinoweKREM: ♦ 1 op. kremu Karpatka + mlekoWARSTWA BRZOSKWINIOWA: ♦ 1 puszka brzoskwiń ♦ 2 galaretki brzoskwinioweWIERZCH: ♦ 500 ml śmietany kremówki ♦ 2 śmietan-fixy ♦ cukier waniliowy ♦ 2-3 łyżki cukru pudru ♦ gotowa posypka czekoladowa do ciast, lub starkowana czekolada deserowa
Śmietanę podgrzac razem z cukrem waniliowym, posłodzic do smaku (nie gotowac!). W ciepłej śmietanie maczac połowę biszkoptów, wyłożyc nimi dno prostokątnej blachy (30x40 cm).WARSTWA MALINOWA:Galaretki przyrządzic zgodnie z przepisem na opakowaniu. Częśc malin zmiksowac. Do zimnych galaretek dodac zmiksowane i całe maliny, tężejącą masę wylac na śmietanowe biszkopty.KREM:Krem Karpatka przyrządzic z mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem wyłożyc na zastygniętą warstwę malinową.Zaparzyc szklankę mocnej kawy (najlepiej rozpuszczalnej), dodac kieliszek wódki (zrezygnowac z niej, jeśli ciasto będą jadły również dzieci). Ostudzic. W zimnej kawie maczac pozostałą częśc biszkoptów (trzeba to robic szybko, bo bardzo nasiąkają) i wykładac je na krem karpatkowy.WARSTWA BRZOSKWINIOWA:Galaretki przyrządzic zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brzoskwinie pokroic w kostkę. Do zimnej galaretki dodac owoce, tężejącą masę wylac na kawowe biszkpty.WIERZCH:Śmietanę kremówkę ubic na sztywno ze śmietan-fixami, cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmarowac ją na zastygłej warstwie brzoskwiniowej.Wierzch posypac gotową posypką czekoladową do ciast, lub starkowaną czekoladą deserową.♣ Śmietanę kremówkę można zastąpic dwoma ubitymi śnieżkami
guldek2