Mannowiec
Składniki
1.Placki:-700g mąki tortowej-200g cukru-300g masła-2 jajka-3 łyżeczki miodu-2 niepełne łyżeczki sody2.Krem:-175g kaszy manny (12 łyżek)-1 l mleka-1,5 szklanki cukru-2 kostki masła (można mniej)-cytryna+powidła lub dżemew. polewa czekoladowa, coś do posypania
1. Placki:Podane składniki zagnieść. Podzielić na 3 części i rozwałkować na mniej więcej równe, cienki placki. Piec każdy osobno na dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w nagrzanym piekarniki na 200*C, aż się zarumienią (ok. 10 minut.)2. Krem:2 szklanki mleka zagowotwać z cukrem. Resztę wymieszać z kaszą manną i dodać do gotującej się części. Mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć w misce. Lekko ciepłą masę (ale nie za bardzo, żeby masło się nie rozpuściło) dodawać po łyżce miksująć. Na koniec dodać sok z wyciśniętej cytryny.Placki smarujemy powidałami lub kwaśnym dżemem i przekładamy kremem.Polać polewą (ja korzystam z tego przepisu) i posypać np. migdałami, orzechami.Polecam to ciasto, niespotkałam się jeszcze, żeby komuś nie smakowało. Odgrywa pierwsze skrzypce na każdym spotkaniu. Na zdjęciach zrobione z połowy przepisu, ale śmiało można robić całe, bo znika w mgnieniu oka
guldek2