Mannowiec.docx

(12 KB) Pobierz

Mannowiec

 

Składniki

1.Placki:
-700g mąki tortowej
-200g cukru
-300g masła
-2 jajka
-3 łyżeczki miodu
-2 niepełne łyżeczki sody


2.Krem:
-175g kaszy manny (12 łyżek)
-1 l mleka
-1,5 szklanki cukru
-2 kostki masła (można mniej)
-cytryna


+powidła lub dżem
ew. polewa czekoladowa, coś do posypania

1. Placki:
Podane składniki zagnieść. Podzielić na 3 części i rozwałkować na mniej więcej równe, cienki placki. Piec każdy osobno na dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w nagrzanym piekarniki na 200*C, aż się zarumienią (ok. 10 minut.)

2. Krem:
2 szklanki mleka zagowotwać z cukrem. Resztę wymieszać z kaszą manną i dodać do gotującej się części. Mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć w misce. Lekko ciepłą masę (ale nie za bardzo, żeby masło się nie rozpuściło) dodawać po łyżce miksująć. Na koniec dodać sok z wyciśniętej cytryny.

Placki smarujemy powidałami lub kwaśnym dżemem i przekładamy kremem.
Polać polewą (ja korzystam z tego przepisu) i posypać np. migdałami, orzechami.


Polecam to ciasto, niespotkałam się jeszcze, żeby komuś nie smakowało. Odgrywa pierwsze skrzypce na każdym spotkaniu. Na zdjęciach zrobione z połowy przepisu, ale śmiało można robić całe, bo znika w mgnieniu oka

Zgłoś jeśli naruszono regulamin