Murzynek
Składniki
Na blaszkę o wymiarach 36,5x25x5:
· 1 kostka masła (250 g)
· 1/3 szklanki mleka
· 3 łyżki kakao
· 1¾ szklanki cukru
· 4 duże jajka
· 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
· ½ szklanki bakalii*
· 2 szklanki mąki
· 1½ łyżki mąki do obtoczenia bakalii
· wiórki lub starte pekany do posypania
*Polecam dodać rodzynki oraz starte orzechy do mąki.
W garnku rozpuścić masło, cukier i kakao. Mieszać cały czas, nie doprowadzić do wrzenia. Odlać 5-6 łyżek na polewę. Do przestudzonej masy dodać żółtka i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić mikserem. Sparzyć rodzynki, odsączyć i obtoczyć w 1½ mąki, dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy kakaowej i dokładnie wymieszać łyżką.
Piec w 160ºC przez ok. 1 godzinę, sprawdzić patyczkiem. Gorące ciasto polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi lub startymi pekanami.
guldek2