Murzynek.docx

(12 KB) Pobierz

Murzynek

 

Składniki

Na blaszkę o wymiarach 36,5x25x5:

·         1 kostka masła (250 g)

·         1/3 szklanki mleka

·         3 łyżki kakao

·         1¾ szklanki cukru

·         4 duże jajka

·         1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

·         ½ szklanki bakalii*

·         2 szklanki mąki

·         1½ łyżki mąki do obtoczenia bakalii

·         wiórki lub starte pekany do posypania

*Polecam dodać rodzynki oraz starte orzechy do mąki.

W garnku rozpuścić masło, cukier i kakao. Mieszać cały czas, nie doprowadzić do wrzenia. Odlać 5-6 łyżek na polewę. Do przestudzonej masy dodać żółtka i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić mikserem. Sparzyć rodzynki, odsączyć i obtoczyć w 1½ mąki, dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy kakaowej i dokładnie wymieszać łyżką.

Piec w 160ºC przez ok. 1 godzinę, sprawdzić patyczkiem. Gorące ciasto polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi lub startymi pekanami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin